Stokoude Turkse F-4 gevechtsvliegtuigen drongen gisterenochtend enige tijd de Griekse Vluchtinformatie Regio binnen. (4)
De spanningen tussen NAVO-leden Griekenland en Turkije lopen op na een serie provocaties van het Turkse leger, waarbij zelfs de helikopter van de Griekse president werd bedreigd. Diens reactie: ‘Provocaties, vooral zonder reden, zijn een typisch signaal van zwakte en onzekerheid. Wat de geschiedenis en onze voorouders onze leerden is ‘Molon Labe’ (vrij vertaald ‘kom maar op als je durft’).’ Dictator-president Erdogan ontlokte ook in Washington woedende reacties nadat hij via de media de locaties van acht geheime Amerikaanse bases in het noorden van Syrië verklapte, en daarnaast ook nog eens voor miljarden hypermoderne Russische S-400 afweerraketten aanschaft.
Nog maar enkele jaren geleden werd PVV-leider Geert Wilders alom verketterd toen hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ‘knettergek’ en ‘levensgevaarlijk’ noemde. Nu zullen veel van zijn critici in Den Haag hem stilzwijgend alsnog gelijk geven, zeker na de zogenaamde ‘staatsgreep’ van een jaar geleden, die hoogstwaarschijnlijk door Erdogan zelf werd opgezet, waarna hij vervolgens zo’n 150.000 ‘tegenstanders’ in politiek, leger en maatschappij liet ontslaan en/of gevangen liet zetten.
Erdogan en zijn kompanen zeggen al jaren dat ze de ‘glorie’tijd van het Turks-Ottomaanse Rijk willen herstellen, en in de toekomst weer over de door de Ottomanen bezette gebieden zullen heersen. Behalve een groot deel van het Midden Oosten en delen van Noord Afrika vallen daar ook Oost Europa en Griekenland onder.
Turkse luchtmacht provoceert helikopters Griekse president en legerleiding
De klassieke wijze om de beoogde tegenstander tot een oorlog uit te lokken is provoceren, en dat is precies wat de Turken op twee achtereenvolgende dagen deden toen ze de helikopters van president Propokis Pavlopoulos, minister van Defensie Kammenos en de Griekse militaire leiders, die in de Egeïsche Zee enkele Griekse eilanden bezochten, waarschuwden dat deze volgens hen in de Turkse Vluchtinformatie Regio en de ‘gedemilitariseerde zone’ zouden vliegen, waar zulke vluchten verboden zijn. In beide gevallen reageerden de Griekse piloten niet op de dreigementen van het Turkse leger.
Bij een van de incidenten stoorden de Turken zelfs de Griekse radio. Vervolgens stuurde de Turkse luchtmacht als reactie gisterenochtend enkele F-4 gevechtsvliegtuigen de Griekse Vluchtinformatie Regio in, tussen de eilanden Lesbos en Lemnos. President Pavlopoulos hield de soldaten op Lemnos voor dat ‘er geen grijze zones zijn in het Egeïsche gebied, noch disputen die het midden houden tussen absurditeit en belachelijkheid.’ Hij onderstreepte dat de Griekse grenzen tevens de grenzen van de EU zijn, en dat ‘jullie moedige strijders zijn die op provocaties reageren met ‘Molon Labe!’.’ (1)
Turkse provocaties zijn er ook op cultureel-religieus vlak. Zo wordt de beroemde Grieks-orthodoxe Hagia Sofia kathedraal in Istanbul stapsgewijs veranderd in een moskee. Onlangs was van het gebouw zelfs de islamitische gebedsoproep van een muezzin te horen.
Pentagon woedend na Turkse lekken van bases in Syrië
Ook in Washington ontlokte Erdogan woedende reacties toen het door de staat gerunde Turkse persbureau Anadolu de precieze locaties van tien Amerikaanse bases in het noorden van Syrië lekte, inclusief het aantal militairen dat daar is gestationeerd. Twee bases zijn weliswaar al geruime tijd algemeen bekend, maar de andere acht niet.
Het Pentagon was zo boos, dat het zelfs probeerde te voorkomen dat Amerikaanse media het nieuws overnamen. Aaron Stein, lid van de Atlantische Raad in Washington, verklaarde dat ‘de regering het beschermen van onze troepen duidelijk serieus neemt. De Turken weten dit, maar besloten desondanks om de locaties van deze bases te lekken. Het is moeilijk dit niet als een ‘f*ck you’ op te vatten.’
En dat was het dan ook, zo bevestigde de Turkse Nationale Veiligheidsraad met de verklaring dat de door Amerika gesteunde en bewapende Koerdische YPD, die al jaren tegen ISIS vecht, ‘dezelfde terreurorganisatie’ is als de PKK, die Ankara juist probeert uit te roeien, omdat die al sinds de jaren ’80 voor een onafhankelijk Koerdistan ijvert. ‘Had de VS maar na moeten denken voordat het ging samenwerken met terroristen,’ was ook de reactie van het Anadolu persbureau. (2)
Turkije koopt geen Amerikaanse, maar Russische afweerraketten
Amerika en de NAVO waren toch al flink geïrriteerd vanwege het nieuws dat het Turkse leger geen Amerikaanse, maar Russische S-400 afweerraketten –algemeen beschouwd als de beste ter wereld- gaat aanschaffen. Met de aankoop is zo’n $ 2,5 miljard gemoeid. De eerste raketten arriveren al in 2018. Daarnaast mogen de Turken de S-400 ook zelf gaan produceren. (3)
De verhoudingen met de NAVO ‘partners’ zijn al langere tijd dermate gespannen, dat de Duitsers besloten om zich stapsgewijs terug te trekken van de luchtmachtbasis bij Incirlik. Afgelopen week hadden Ankara en Berlijn opnieuw ruzie, omdat Erdogan besloot om de nog aanwezige Duitse militairen bezoekrecht te verbieden, waarop bondskanselier Merkel reageerde dat dit recht ‘niet onderhandelbaar’ is.
Proces van afkeren van NAVO begon al in 2009
Op 9 mei 2009 plaatsten we het artikel ‘Turkije keert zich af van de NAVO, wordt pro-Iran, Rusland, Hamas’. Dat werd door sommigen weggehoond, immers: Turkije heeft het op één na grootste NAVO leger, en zou toch lid van de EU worden? Ruim 8 jaar later wagen wij het te betwijfelen of veel mensen die headline van destijds nog steeds onzin vinden.
David D. Letterman
(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) Strategic Culture Foundation via Zero Hedge
(4) Afbeelding: Jerry Gunner – Lechfeld Elite 2008 123 / Wikimedia Commons CC: BY 2.0
(5) Xandernieuws