Turkse dictator Erdogan dreigt met totale oorlog tegen Koerden nu VS hun kant kiest
Amerikaanse mariniers en pantserwagens in het noorden van Syrië.
Er wordt geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven, maar het Atlantische bondgenootschap kraakt in zijn voegen nu het militair grootste en op één na grootste lidstaat in Syrië recht tegenover elkaar zijn komen te staan. Nadat Turkije onder het mom van de strijd tegen ISIS voor de zoveelste keer een dodelijk bombardement op de Koerden uitvoerde, hebben Amerikaanse mariniers in pantserwagens posities ingenomen bij het dorpje Darbasiyah, op slechts enkele honderden meters afstand van de Turkse grens. De Turkse dictator Erdogan dreigde eerder met totale oorlog tegen de Koerden als de VS hun kant zou kiezen.
Afgelopen week bombardeerden de Turken een hoofdkwartier en wapendepot van de Koerdische YPG milities, die aan de kant van de Amerikanen vechten, onder andere om de stad Raqqa op ISIS te heroveren. Daarbij vielen 20 doden en 18 gewonden. Na de bombardementen braken gevechten uit tussen Turkse en Koerdische troepen.
Op 17 maart namen Amerikaanse mariniers bij de Syrische stad Manbij voor het eerst beschermden posities tegen de Turken in, die op dat moment de stad op de Koerden dreigden te veroveren. Met de bombardementen op 24 april onderstreepte Turkije maar weer eens dat het opnieuw glashard had gelogen toen het beweerde zich militair uit Syrië terug te trekken – iets dat de komende jaren nog veel vaker zal gebeuren, en waar het slappe en immer naïeve Europa, dat nog altijd onderhandelt met Turkije over het EU-lidmaatschap (!), steeds grotere schade van zal ondervinden.
Turkije stelt ‘eigen belang’ boven strijd tegen ISIS
De bombardementen waren een duidelijke boodschap van Erdogan aan de president Trump en Putin: Turkije streeft in Syrië zijn eigen belangen na, en dat gaat boven de eventuele steun aan Amerika en Rusland in het bestrijden van ISIS. De Koerden constateerden op hun beurt dat noch de VS, noch Rusland het aandurfde Turkije openlijk en officieel te waarschuwen. Desondanks besloten ze de Amerikaanse belofte dat ze zouden worden beschermd te vertrouwen.
Na de Turkse bombardementen kon de regering Trump dan ook niets anders doen dan een beschermend cordon van Amerikaanse mariniers rond de Koerden te leggen, omdat die na het Turkse bombardement uit de anti-ISIS coalitie dreigden te stappen.
Militaire confrontatie Amerikanen en Turken nu mogelijk
Pentagon woordvoerder kapitein Jeff Davis bevestigde dat president Trump een belangrijk besluit heeft genomen door de Koerden met Amerikaanse troepen te beschermen. De Turkse dictator Erdogan heeft namelijk meerdere malen gedreigd met een totale oorlog tegen de Koerdische bevolking –die hij steevast ‘terroristen’ noemt- als de VS hun kant zou kiezen.
Ooit was het ondenkbaar, maar hierdoor kan nu de uiterst precaire situatie ontstaan dat Amerikaanse en Turkse soldaten en vliegtuigen elkaar onder vuur nemen, en dat terwijl beide landen officieel zijn verenigd in de NAVO. In diplomatiek opzicht valt sowieso het nodige vuurwerk te verwachten als Trump en Erdogan op 25 mei deelnemen aan de NAVO topontmoeting in Brussel.
David D. Letterman
(1) DEBKA
(2) Xandernieuws