• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Na debat gisteren: Lijsttrekkers, mogen wij u nog wat vragen?

Enkele prangende vragen voor Jesse Klaver, Mark Rutte, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Emile Roemer en (de gisteren afwezige) Geert Wilders

2017-03-06-15-17-31.lijsttrekkers 03b

‘De kijkers’ zouden na het debat in Carré gisteren GroenLinks lijsttrekker Jesse Klaver tot winnaar hebben uitgeroepen. Een vorige keer was dat D66 leider Alexander Pechtold. Wij hebben het gevoel dat zowel de publieke als commerciële omroepen in beide gevallen ‘een CNN’tje’ hebben gedaan, want wij kennen helemaal niemand die ook maar iemand in zijn omgeving heeft die dezelfde mening is toegedaan (maar misschien bent u wel de spreekwoordelijke uitzondering?). Wij hebben hoe dan ook nog wel wat vragen voor de politieke leiders, waarbij we voor de volledigheid ook de grote afwezige, PVV leider Geert Wilders, meenemen.

Beginnen we met de winnaar (?), Yasser Feras, beter bekend onder zijn schuilnaam Jesse Klaver:

* Yasser, als ik op jou stem, mag ik straks dan nog wel autorijden? En kan ik dat nog betalen? Besef je wel dat ook (en juist) de ‘kleine man’ graag vrijheid van vervoer wil blijven houden, en dit ook meestal een noodzaak is? Of denk je inderdaad geen wegen meer te hoeven aanleggen omdat autorijden onder jouw bewind alleen nog maar voor de rijken is?
* Het lijkt erop dat jij over grote vaardigheden beschikt om de realiteit aan te passen aan jouw werkelijkheid. Als jij premier wordt, wat moeten we dan wel en wat niet geloven? Is dat trouwens een kenmerk van GroenLinks, want ook jouw Linda Voortman beheerst de vaardigheid van het liegen behoorlijk goed?
* Betekent eerlijk delen voor jou dat je mijn zuurverdiende centjes afpakt om voor jouw linkse hobby’s te gebruiken, zoals het opofferen van een groot deel van onze welvaart voor ‘het milieu’?
* GroenLinks wil dat ‘vluchtelingen’ hier onbeperkt moeten kunnen komen en vanaf dag één recht krijgen op gezinshereniging en gelijk worden geïntegreerd. ‘We delen één wereld’, staat in je programma. Begrijp ik het goed dat je helemaal af wilt van onze grenzen, zowel die van ons land, onze economie als onze cultuur en samenleving?
* Inderdaad: ‘Nederland is van ons allemaal’, riep je gisteren. Wie zijn die ‘ons’? Zijn dat ook de minimaal 60 miljoen Afrikanen die hier –ook volgens de EU zelf- nog heen willen komen, nog even los van de miljoenen moslims in het Midden Oosten die ook hun koffers willen pakken? Hebben die ook allemaal recht op ons land, onze voorzieningen, onze uitkeringen, onze huizen, ons (belasting)geld?

Dan nu de premier, Mark Rutte. Voor jou ook een paar vragen:

* Als ik op jou stem, zou je me dan even kunnen laten weten wat je bedoelt met ‘ja’ en ‘nee’? En wat je precies bedoelde met ‘geen cent meer naar de Grieken’, en ‘recht doen aan het referendum’?
* Met jou krijg ik opper-eurofiel en federalist Guy Verhofstadt erbij, toch? Dat is toch ‘jouw man’ in Brussel? Degene die het felst ijvert voor een Europese Superstaat, een Verenigde Staten van Europa, wat jij zegt niet te willen?
* In de naam van jouw partij zie ik het woordje ‘Democratie’ staan. Wat betekent democratie voor jou als je bij voorbaat zo’n 1,5 tot 2 miljoen landgenoten die op de PVV gaan stemmen buitensluit?
* Je blijft maar herhalen dat je zo goed bent geweest voor mijn portemonnee, maar hoe moet ik dan verklaren dat er, toen jij de baas was, 9 belastingen werden verhoogd, en 0 verlaagd? Dat huur- en zorgtoeslag werden verlaagd, maar eigen risico voor de zorg werd verhoogd? Moet ik het echt ‘goed’ vinden dat ik nu maandelijks netto een 3-cijferig bedrag minder heb te besteden als vóór jouw aantreden?

Alexander Pechtold, voor jou de volgende vragen:

* Was het referendum geen kroonjuweel van D66? Waarom geef je dan nu aan dat je eigenlijk af wilt van dat kroonjuweel? Heeft dat misschien te maken met de uitkomst van zo’n referendum?
* Iemand die zijn land en nationaliteit opgeeft en verraadt, wordt ook wel een landverrader genoemd. Hoe help jij mij voorkomen dat ik straks geen Nederlander meer mag zijn, als jij ons land doet opgaan in een Europese Superstaat?
* Als ik moet betalen voor jouw partijleden die gaan flyeren voor een dame in Amerika, hoe kan ik er dan zeker van zijn dat jij mijn geld gebruikt waarvoor het is bedoeld?
* Als wethouder in Leiden blijk je niet alleen op de hoogte te zijn geweest van fraude, maar heb je ook nog eens meegewerkt met dat in de doofpot te stoppen. Krijgen we met jou als premier weer allemaal doofpotaffaires en ‘progressief’ gegoochel met cijfertjes, om jou, jouw partij en jouw beleid er beter te doen uitzien dan de werkelijkheid is?
* Onlangs toonde je veel begrip voor een 57 jarige man met een doodswens. Is het echter niet een teken van beschaving als een samenleving er alles aan doet om het leven van zo’n man weer zinvol te maken, in plaats van dat we die doodswens gaan honoreren, zoals jij leek te suggereren? Zijn jouw ideeën soms het D66 pad naar misschien wel verplichte euthanasie als veel van onze lezers straks zelf de gepensioneerde leeftijd (mogen) behalen?
* Het eigen risico moet volgens D66 naar 450 euro – waar moet ik dat van betalen? Ga jij mij daarbij helpen, zoals je schijnbaar ook het failliete Zuid Europa structureel met onze miljarden wilt blijven helpen om in de eurozone te blijven?
* Begrijp je nu een beetje waarom veel mensen een extra ‘6’ achter jouw partijnaam zetten?

Lodewijk Asscher,

* Je hebt vele honderden miljoenen gebruikt voor allerlei banenplannen, maar het resultaat is nihil, zo blijkt uit de cijfers. Zou je kunnen aantonen dat je competent genoeg bent om ons geld en goed te beheren? En hoe komt het eigenlijk dat uitgerekend zoveel mannen van jouw partij –die zegt ‘sociaal’ te zijn- de publieke kassen leeggraaien? (van ’t Hek, van Nieuwskerk, Kok)
* Jouw partij is de kraamkamer geweest van de heren van Denk. Ze hebben jou verraden en zijn een Turken/moslimpartij begonnen. Klopt het dat ik nog nooit gemerkt heb dat jij ook maar iets geleerd hebt van het (huidige èn historische) gevaar van de islam?
* Waarom mag ik van jou niet meer gezellig met mijn kinderen Sinterklaas en Zwarte Piet vieren?
* Ligt het aan mij of…?? Dat ‘eerlijke verhaal’ van jouw partijgenoot heeft heel veel ellende gebracht. Waarom zou ik dan nu waarde hechten aan jouw beloftes, terwijl je nog vrijwel niets bereikt hebt?
* Die voorganger van je heeft jou via de voordeur binnengehaald, maar jij hebt hem vervolgens via de achterdeur geloosd. Is dit gedrag symptomatisch voor hoe jij Nederland wil besturen? Jouw partij wil de grenzen openhouden voor iedereen die hier maar wil komen – moeten wij Nederlanders onder jou straks feitelijk hetzelfde lot ondergaan als jouw voorganger?

Sybrand Buma,

* Je maakt een goede indruk op de Nederlanders, maar vanuit de oppositie is het altijd makkelijk scoren. Jouw CDA heeft een reputatie hoog te houden van het meewaaien met alle winden, al naar gelang de partij waarmee jullie regeren. Je slaat nu een harde ‘VVD/PVV’ toon aan tegen immigratie, maar hoe weet ik dat je straks niet geruisloos met D66 en GroenLinks meegaat, als je met hen een kabinet gaat vormen?
* Wat ik mis in jouw verhaal is dat ALS je immigratie inderdaad harder gaat aanpakken, dit door de EU verboden zal worden. Jouw partij is behoorlijk pro-EU. Blijf je consequent en ben je bereid om met Brussel te breken, of wijs je straks net als de anderen met het vingertje naar Brussel als de kiezers je vragen waarom je je beloften niet bent nagekomen?
* Je hebt de destijds succesvolle ‘waarden en normen’ van je voorganger Balkenende weer uit een la getrokken. Jouw partij heeft jarenlang volop meegewerkt aan het binnenhalen van grote aantallen mensen met normen en waarden die rechtstreeks tegen de christelijke en democratische ingaan, met steeds grotere nadelige gevolgen voor onze samenleving. In jouw complete verkiezingsprogramma staat het woord ‘islam’ echter maar één keer, en één keer in verband met IS(IS). Betekent dit dat dat jij de islamitische normen en waarden wèl bij de onze vindt passen?

Emile Roemer,

* Je bent zo kort voor de verkiezingen van gedachten veranderd en noemt het ‘pertinent onmogelijk’ dat je met de VVD in een kabinet gaat zitten. Je wilt ‘een zo links mogelijk’ kabinet, dat ‘antwoord geeft op de problemen die de mensen op straat nu tegenkomen’. In jouw programma lees ik echter niets over de fors toegenomen problemen ‘op straat’ met criminelen die heel vaak één specifieke cultuur-religieuze achtergrond blijken te hebben. Is ook voor jou de islam te politiek-correct om zelfs maar te benoemen? Hoe denk je deze problemen dan te kunnen aanpakken?
* Je stijgt in de peilingen, maar in 2012 stonden jullie een paar weken voor de verkiezingen op 38 zetels, en kijk wat daar van terecht kwam. Kan dat ermee te maken hebben dat jullie altijd wel heel veel mooie wensen hebben, zoals nu het afschaffen van het eigen risico, huurverlaging en 10% hogere uitkeringen, maar nooit goed duidelijk maken waar al die miljarden vandaan moeten komen en wie dat moeten gaan betalen?
* Denk je in dit verband niet dat als je bedrijven, banken en industrie naar de overheidskassa roept, zoals jij wilt, zij gewoon naar elders verkassen, en als dat niet kan, ze snijden in het personeelsbestand en er dus veel meer werklozen bijkomen?  Kijk eens naar socialistische ‘heilstaten’ (vroeger de Sovjet Unie, de DDR, nu Venezuela, Zimbabwe, Noord Korea etc.), waar door dit soort beleid uiteindelijk iedereen straatarm werd, met uitzondering van een klein eliteclubje aan de top. Dat kan jouw ideaal voor Nederland niet zijn…. toch?

Tot slot Geert Wilders, je was (weer) niet bij het debat aanwezig. Toch een paar vragen voor jou:

* Hoe voelt het om door fractieleiders die schermen met democratische beginselen bij voorbaat te worden uitgesloten? Is dat de reden waarom je niet aan debatten wilde deelnemen? Omdat ze je bij voorbaat al in een hoek hebben gezet?
* Van de 1,5 tot 2 miljoen Nederlanders die op jou gaan stemmen durft bijna niemand te erkennen dat ze op de PVV stemmen. De geuzen bevrijdden Den Briel, de ondergrondsen hadden een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland van de bezetting door de Nazi’s. Hoe zie jij de PVV-beweging in het totale spectrum van de historie?
* Wat motiveert jou om al zo lang met gevaar voor eigen leven je in te zetten voor het welzijn en de toekomst van je medelanders, en daarbij op te moeten boksen tegen de rest, die er enkel voor de elite lijkt te zijn, ook al beweren ze iets anders?

Bent u zelf nog een zwevende kiezer? Misschien dat u dan dit soort vragen aan uw kansrijke partij(en) kunt stellen. En als u nog een zwevende kiezer kent: stuur dit artikel naar hem of haar door. Misschien helpt het deze persoon om een keuze te maken.

David D. Letterman (mede met dank aan de suggesties van een lezer)