• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Die Welt: Berlijn bang dat Nederland en 4 andere landen ook uit EU stappen

‘Regering Merkel wil middenweg tussen hard straffen van de Britten, en proberen hen zo nauw mogelijk bij EU betrokken te houden’ – Door Brexit ‘verliest EU bijna 20% van zijn economische macht’

2016-06-25-14-54-08.brexit abandon ship

Die Welt is in het bezit gekomen van een geheim overheidsdocument waarin staat dat de Duitse regering bang is dat na Groot Brittannië nog 5 andere landen uit de EU zullen stappen, te weten Frankrijk, Oostenrijk, Finland, Hongarije en Nederland. Volgens Berlijn zal een langdurig en moeizaam uittredingsproces van de Britten een ‘cruciale’ impact hebben op de toch al sterk in opkomst zijn eurosceptische partijen in deze landen.

Het document, getiteld ‘Task Force: Proposed referendum on United Kingdom membership of the European Union’ werd opgesteld door het Duitse ministerie van Financiën, dat daarmee een ‘moeilijke scheidingsprocedure’ voor wilde zijn, en de Britten ‘constructieve vertrek onderhandelingen’ wilde aanbieden, zodat het land zo snel mogelijk een ‘associatie partner’ van de EU kan worden.

Tegelijkertijd willen de Duitsers de Britten geen grote voordelen bieden en geen automatische toegang tot de EU binnenmarkt, omdat ‘andere EU staten anders het Britse pad zullen volgen.’ Daarbij worden Frankrijk, Oostenrijk, Finland, Nederland  en Hongarije specifiek genoemd.

Britten straffen of juist paaien?

Volgens Die Welt lijkt het erop dat de regering in Berlijn een middenweg wil kiezen tussen het stellen van een voorbeeld voor de rest van de EU door de Britten zo hard mogelijk te straffen, en proberen het land zo nauw mogelijk bij de EU betrokken te houden, in de hoop dat de Britten ergens in de toekomst alsnog te porren zijn voor een verenigd Europa.

Men neigt echter meer naar het eerste, namelijk dat Groot Brittannië voortaan net als ieder andere niet-EU lid moet worden behandeld. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico ‘dat andere lidstaten eveneens speciale voorwaarden voor zichzelf eisen door te dreigen met referendums. En dat zou het einde van de EU betekenen.’

Aan de andere kant staat er economisch gezien ontzettend veel op het spel. Door het Brexit ‘verliest de EU bijna 20% van zijn economische macht’. Bovendien kan een ‘moeilijke echtscheiding’ leiden tot onvoorziene politieke problemen.

Frexit en Nexit

Ondertussen heeft Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, belooft dat zij eveneens een referendum over de EU zal organiseren als zij volgend jaar tot president wordt gekozen. Le Pen is voorstander van het Frexit. In Nederland wordt steeds openlijker gespeculeerd over het Nexit, ook al zijn alle politieke partijen daar –met uitzondering van de PVV- op tegen. PVV-leider Geert Wilders eist dat ook de Nederlandse bevolking zich in een referendum mag uitspreken over het lidmaatschap van de EU.

Tot slot zullen de Europese belastingbetalers niet blij zijn te horen dat ze jaarlijks miljarden extra kwijt zullen zijn aan de EU, zodat het gat dat Groot Brittannië achterlaat kan worden opgevuld. Voor de Duitsers gaat het om jaarlijks € 3 miljard.

David D. Letterman

(1) New Observer