Edward Snowden: Belgische overheid wist van terroristen en had aanslagen van afgelopen week kunnen stoppen
De Belgische bevolking is na afgelopen week nog banger dat een van hun kerncentrales het doelwit kan worden van een grote aanslag.
Electrabel, het bedrijf dat de omstreden Belgische kerncentrales in Doel en Thiange exploiteert, is boos dat er gisteren in de media berichten verschenen dat een beveiliger van het complex in Thiange zou zijn doodgeschoten in Charleroi, en dat zijn toegangspasje zou zijn gestolen. Volgens Electrabel klopt hier niets van. Maar of dat de Belgen gerust stelt, na maandenlang te zijn voorgelogen dat de regering niets wist van mogelijke aanslagen op de kerncentrales in het land? De Belgische media geven de bevolking alvast wat tips als er inderdaad een aanslag met een vuile kernbom, of een op een kerncentrale, wordt gepleegd.
Electrabel vindt dat de media veel te veel ophef maken van het feit dat de reeds door militairen bewaakte kerncentrales in Doel en Thiange onmiddellijk na de aanslagen in Brussel werden geëvacueerd. Later kwam daar nog de onthulling bij dat al in november vorig jaar bij een anti-terreuractie videobeelden van een geheime camera werden ontdekt, die vermoedelijk door één van de ‘zelfmoord’broers Barkraoui in de woning van een hoge nucleaire official was geplaatst.
Grote zorgen over veiligheid kerncentrales
Dit zijn feiten, geen ‘onnodige’ paniekzaaierij, zoals Electrabel vindt. Het is volkomen logisch dat de Belgische bevolking zich grote zorgen maakt over de veiligheid van de toch al gebrekkig functionerende kerncentrales, want bij een geslaagde aanslag zouden honderdduizenden mensen kunnen worden besmet, waarvan er duizenden een vreselijke dood zouden kunnen sterven. Die zorgen worden gevoed door de wetenschap dat de Belgische overheid bepaald niet effectief is gebleken in het voorkomen van terreuraanslagen.
‘Het is net talkpoeder,’ zei Matthew Burn, specialist in nucleaire veiligheid aan de Harvard John F. Kennedy School of Government, tegen de New York Times over de bijproducten van isotopen zoals Cesium-137. ‘Als je er een vuile bom mee maakt, zal dat angst zaaien. Je zou moeten evacueren en heel veel geld moeten uitgeven om het schoon te maken. De kosten van de verwoesting van de economie zouden zeer hoog kunnen zijn.’
Belgische media geven tips wat te doen bij nucleaire aanslag
De Belgische media lijken dit beter te beseffen dan de regering en Electrabel, en geven de bevolking alvast een aantal tips wat te doen bij een ‘nucleaire’ aanslag. Het komt erop neer dat mensen zich zo snel mogelijk naar binnen moeten begeven en zich niet in de buurt van ramen moeten ophouden. Dan moeten ze TV en radio aanzetten en wachten op instructies. Bellen wordt afgeraden, omdat een overbelast netwerk de hulpdiensten kan verstoren:
Als het mogelijk is zouden mensen hun belangrijkste spullen (ID-bewijs, geld) mee moeten nemen. Als het kan moeten ze andere mensen helpen, maar hun eigen veiligheid mag daarbij niet in gevaar komen. Eenmaal in veiligheid zou er voldoende voedsel, drinken, kleding en dekens aanwezig moeten zijn, net als een zaklamp en jodiumtabletten – kortom, alles om het een tijdje te kunnen uitzingen als de buitenlucht is besmet met potentieel dodelijke nucleaire stofdeeltjes.
Jodiumtabletten beschermen overigens enkel tegen radioactieve jodiumdeeltjes, niet tegen andere gevaarlijke nucleaire stoffen. Geadviseerd wordt om te wachten totdat de regering het innemen van de tabletten –die 24 uur bescherming bieden- aanbeveelt (maar doorgaans is het dan al veel te laat, zo beseffen ook de Belgen).
Snowden: Belgen hadden aanslagen kunnen voorkomen
Voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden (WikiLeaks) zegt dat de aanslagen in Brussel hadden kunnen worden voorkomen. Volgens hem hebben de Turken gelijk met hun bewering dat ze België tijdig op de hoogte hebben gebracht dat de daders potentiële terroristen waren.
Belgische moslimjournalist gearresteerd
Eén van de terroristen op de foto, de in een witte jas geklede Mohamed Abrini, is volgens Sudpresse nog steeds voortvluchtig. Volgens de meeste andere media was deze ‘man met het hoedje’ niet Abrini, maar de 35 jarige, in Molenbeek –of ‘Klein Marokko’- woonachtige freelance journalist Faycal Cheffou, die al bekend stond vanwege het verkondigen van extremistische (jihad)boodschappen aan moslimmigranten. Zo riep hij de moslims in België op in opstand te komen, en wierf hij nieuwe strijders voor ISIS (6). Cheffou is inmiddels gearresteerd op verdenking van ‘terroristische moord’. (3)(4)
In 2002 werd Cheffou’s broer Karim doodgeschoten toen de politie hem wilde arresteren in het Brusselse Schaerbeek. Karim werd gezocht voor diverse overvallen. In zijn huis werd destijds een Kalashnikov en een zak vol handgranaten gevonden (5).
David D. Letterman
(1) Zero Hedge
(2) Infowars
(3) Mirror (via Infowars)
(4) Telegraaf
(5) The Guardian
(6) N-TV