Opnieuw duizenden Syriërs uit Aleppo naar Turkse grens gevlucht
Op de beelden is te zien dat er zich veel ouderen, vrouwen en kinderen onder de vluchtelingen uit Aleppo bevinden.
Vandaag komen de minister van Buitenlandse Zaken van de EU in Amsterdam bij elkaar voor overleg met vertegenwoordigers uit landen zoals Macedonië, Servië en Turkije over de migrantencrisis. Oostenrijk heeft aangegeven serieus na te denken over het inzetten van het leger om de grenzen dicht te houden, en stelt voor om migranten die nu nog over de Balkan naar Europa komen terug te sturen naar Turkije. Of dat land daarop zit te wachten is zeer de vraag, aangezien er op dit moment opnieuw duizenden Syriërs uit de belegerde stad Aleppo naar de Turkse grens zijn gevlucht.
De Shi’itische terreurbeweging Hezbollah en Iraanse troepen hebben Aleppo omsingeld, en hebben de Turkse aanvoerlijnen naar de Soennitische moslimrebellen in de half verwoeste stad afgesneden. De al maanden belegerde tweede stad van het land zou dan ook op korte termijn weer in handen van de Syrische president Assad kunnen komen. Voor een groot deel is dat te danken aan de voortdurende Russische luchtaanvallen.
Als de door de Turken, Saudi’s en de NAVO gesteunde rebellen Aleppo verliezen, zal dat een enorme nederlaag zijn in de jarenlange strijd om Assad af te zetten en te vervangen door een islamistisch regime. De Turkse president Erdogan beseft dit als geen ander, en beschuldigde Rusland mogelijk daarom van het ‘opnieuw’ schenden van het Turkse luchtruim.
Opnieuw tienduizenden Syriërs uit Aleppo gevlucht
Volgens een woordvoerder van het Free Syrian Army (voor zover dat echt bestaat) zijn tienduizenden Syriërs de Russische bombardementen op Aleppo ontvlucht. De Turken beweren dat de Iraanse en Hezbollah omsingeling van de stad bedoeld is om de bevolking uit te hongeren, maar in werkelijkheid ziet Ankara met lede ogen aan hoe de aanvoerlijnen naar de rebellen in Aleppo zijn afgesneden. (2)
Op foto’s en video’s is te zien dat duizenden tot tienduizenden Syriërs naar de grens met Turkije zijn gevlucht, en er voorlopig dus maar geen einde lijkt te komen aan de migrantenstroom, die in de eerste plaats werd veroorzaakt omdat het Westen, Turkije en Saudi Arabië besloten dat de Syrische president moest worden afgezet en daarvoor extremistische moslimgroepen gingen steunen, die een bloedige burgeroorlog in het land veroorzaakten die al aan zo’n 300.000 mensen het leven heeft gekost.
Oostenrijk: Soldaten inzetten en migranten terugsturen naar Turkije
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz ziet dat de Balkanlanden de migrantenstroom willen beperken ‘en misschien zelfs te willen stoppen’. Zijn land is bereid om militairen bij te dragen voor een missie om dit voor elkaar te krijgen. EU-soldaten zouden dan in Macedonië en Servië kunnen worden ingezet om de grenzen te beschermen. Ook minister van Defensie Hans Peter Doskozil had het over een eventuele ‘militair-civiel gemengde missie’.
Kurz wees erop dat verreweg de meeste migranten ‘om puur economische redenen’ naar Europa komen. Bondskanselier Werner Faymann stelde onlangs voor om deze migranten daarom weer terug te brengen naar de Griekse grens met Turkije. ‘Dat is de enige maatregel die radicaal werkt en het smokkelmodel geheel doorbreekt.’ Als tegenprestatie zou de EU de Turken financieel kunnen bijstaan en beloven een bepaald aantal migranten op te nemen. (1)
David D. Letterman