‘Retail Apocalyps’ in VS: Ketens sluiten honderden winkels, steeds meer lege schappen
De CSCL Indian Ocean, met 400 meter lengte en ruim 19.000 containers één van ’s werelds grootste containerschepen, liep woensdag heel symbolisch aan de grond bij de haven van Hamburg (2).
De Baltic Dry Index, een van de belangrijkste graadmeters van de wereldhandel, is vandaag naar 298 punten gezakt, een historisch dieptepunt. De index bedraagt inmiddels amper 2% van het record uit juni 2008, toen vlak voor het uitbreken van de financiële crisis nog 11612 punten werden bereikt. Dat de wereldhandel ondanks de extreem lage olie- en vrachtprijzen is ingestort is een alarmerend signaal dat een eventueel herstel ver weg is, en een wereldwijde depressie op de loer ligt.
De index geeft de vrachtkosten voor de belangrijkste grondstoffen zoals aardolie weer, die in een deflatiespiraal terecht zijn gekomen (lagere prijzen bij lagere vraag, en dat ondanks het massaal bijdrukken van geld door centrale banken). Sinds augustus vorig jaar is de index 75% kwijtgeraakt en gezakt van 1200 naar 298.
Traditioneel herstel blijft uit
Een analist wijst erop dat de Baltic Dy Index normaal gesproken snel herstelt nadat een dieptepunt tussen de 500 en 700 punten wordt bereikt – alsof een ‘latente navraag’ op lagere vrachtkosten heeft gewacht. Dit traditionele herstel is tot nu toe echter niet zichtbaar, wat duidt op een aanzienlijke afkoeling van de wereldeconomie.
Vooral de Chinese havens hebben het veel minder druk. Sinds 2010 zijn ongeveer 140 Chinese scheepswerven ermee gestopt, mede dankzij de komst van steeds grotere containerschepen, waardoor de vrachtprijzen werden gedrukt. Bloomberg noemt als belangrijkste oorzaak de dalende vraag van de Chinese industrie naar grondstoffen. (1)
Europese consumenten merken dit ook als ze rechtstreeks producten in China bestellen bij bijvoorbeeld het bekende AliExpress. Veel Chinese aanbieders bieden inmiddels gratis verzendkosten aan naar Europa, en dat bij hun toch al vaak zeer lage prijzen.
‘Retail Apocalyps’ in de VS
Bijna nergens is het contrast tussen wat de regering beweert en de realiteit voor de gewone man zo groot als in de Verenigde Staten. Terwijl Obama blijft beweren dat het dankzij hem weer zo goed gaat met het land, sluit de een na de andere grote keten, zoals Wallmart, honderden winkels (269, waarvan 154 in Amerika), en komen consumenten steeds vaker voor lege schappen te staan.
Critici hebben het zelfs al over een ‘retail apocalyps’, die net als in Nederland mede wordt veroorzaakt door de sterke opkomst van internetshops. Vooral in de wat armere Amerikaanse steden en wijken zijn inmiddels tal van leegstaande winkelcentra te vinden. Naar schatting staat al ruim 9,2 miljoen vierkante meter winkelruimte leeg. (3)
David D. Letterman
(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) Zero Hedge
(3) End of American Dream