Japanse toptechnici hebben nog steeds geen idee of veilig stellen kerncentrale gaat lukken – Straling in complex zelfs voor robots fataal – Hoofd Fukushima project: ‘Berging centrale gaat minstens een halve eeuw duren’
De grootste kernramp uit de menselijke geschiedenis nabij het Japanse Fukushima wordt al jaren zoveel mogelijk buiten het zicht van het publiek gehouden. Met reden: de radioactieve deeltjes die uit de gesmolten kernreactoren lekken bereikten niet alleen al snel de Amerikaanse westkust, maar blijken nu almaar verder op te lopen tot nieuwe recordniveaus, wat voor miljoenen Amerikanen een almaar groter wordend gevaar vormt.
In maart 2016 is het 5 jaar geleden dat de kerncentrale bij het Japanse Fukushima zeer ernstig werd beschadigd door een aardbeving en een daarop volgende tsunami. Sindsdien zijn er ongekende hoeveelheden radioactieve deeltjes in de atmosfeer en oceaan terecht gekomen.
Volgens het Woods Hole Oceanographic Institution, dat zo’n 3 maanden na de ramp begon met meten, is de hoeveelheid Cesium-134 in de Stille Oceaan, zo’n 2500 kilometer ten westen van San Francisco, vrij plotseling met 50% toegenomen. Tegelijkertijd haast het instituut –dat afhankelijk is van overheidssubsidie- zich te verklaren dat de besmetting nog altijd 500 x lager is als de veilige hoeveelheid die is toegestaan in Amerikaans drinkwater.
Tussen 2017 en 2016 record hoeveelheid radioactief materiaal
Maar wat is ‘veilig’? Het Nansen Environmental & Remote Sensing Center in Noorwegen voorspelde in 2013 dat de grootste hoeveelheid radioactief materiaal pas in 2017 en 2018 de Amerikaanse Westkust zal bereiken, en tot minstens 2026 zo hoog zal blijven. Michio Aoyama van het Fukushima University Institute of Environmental Radioactivity verklaarde dat die straling waarschijnlijk bijna net zo hoog zal zijn als die in Japan tijdens de eerste maanden na de ramp.
De grotendeels verwoeste kerncentrale, waar 3 van de 4 reactoren een totale meltdown ondergingen, lekt nog steeds radioactief materiaal in de oceaan. Voor de Japanse kust is de hoeveelheid Cesium-134 in het zeewater 10 tot 100 x hoger dan voor de kust van Californië.
‘Berging gaat op zijn minst halve eeuw duren’
Naohiro Masuda, hoofd van het project dat de resten van de centrale zo veilig mogelijk moet zien op te ruimen, erkende afgelopen week dat ‘we niets kunnen beloven…. Zelfs robots zijn niet in staat gebleken de plaatsen met de belangrijkste brandstofresten in te gaan. Dit hebben we nog nooit meegemaakt.’ Hij waarschuwde dat de berging van de centrale zelfs in het meest optimistische scenario een halve eeuw gaat duren, en ‘er nieuwe technologie moeten worden uitgevonden om het complex schoon te krijgen.’ (2)
Misvormde dieren, gewassen; zieke mensen
In een gebied van 60 kilometer rondom de rampcentrale worden nog steeds massaal misvormde dieren, insecten, planten en gewassen aangetroffen, en kampen grote aantallen mensen met allerlei lichte tot ernstige gezondheidsklachten. De autoriteiten blijven de inwoners echter voorhouden dat ‘als wij zeggen dat het veilig is, het veilig is.’ (3)
‘Stille Oceaan is stervende’
Journalist annex filmmaker Anne Keaia Kelly klaagde in november dat ‘niemand het meer over Fukushima heeft… Maar als je in de Pacific bent, zie je dat er bijna geen vissen meer zijn, dat de oceaan aan het sterven is.’ (4) Tal van experts, zoals NOAA-wetenschappers en biologen, bevestigen dat grote aantallen zeedieren ziek en/of misvormd zijn, en er regelmatig massa’s vissen en zeevogels doodgaan. Sommige soorten dreigen compleet uit te sterven. (5)(6)(7)(8)(9)
David D. Letterman
(1) Zero Hedge
(2) Associated Press
(3) Dissensus Japan
(4) LINK TV
(5) San Francisco Weekly
(6) Courthouse News Service
(7) San Francisco Chronicle
(8) Orange County Register
(9) KCBX