• Laatste nieuws

 • BREAKING NEWS 2017

 • Ik zoek Contact

 • Zoekmachine

 • Malle Piet doet mee !

 • Acceptatie Talenten bij:

  Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

 • Producten

 • Purmerend

 • Provincie en stad

  Friesland
 • Holland

 • Acties in steden

 • Deelnemers

 • Muziek

 • Uw bankrekening

 • Bankrekening openen ?

NASA komt met zeer riskant plan tegen uitbarsting Yellowstone supervulkaan

2017-08-21-13-58-54.av-yellowstone castle geiser 01a

Het Yellowstone nationale park levert prachtige plaatjes, maar vormt ‘onder de kap’ tevens één van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid. (2)

We schreven dit jaar al enkele keren dat een verwoestende uitbarsting van de Yellowstone supervulkaan in de Verenigde Staten volgens wetenschappers veel dichterbij is dan eerder werd gedacht. In 2014 sloot de Amerikaanse regering zelfs in alle stilte een 10 jaar durend miljardencontract met Argentinië, Brazilië en Australië voor de opvang van miljoenen vluchtelingen na zo’n eventuele megaramp, die uiteindelijk aan miljarden mensen het leven kan kosten. Dat het gevaar inmiddels zeer serieus wordt genomen blijkt uit het feit dat de NASA een plan heeft opgesteld om een uitbarsting te voorkomen. Probleem is dat dit plan dermate riskant is, dat de supervulkaan er ook juist door getriggerd kan worden.

Een volledige uitbarsting van de Yellowstone supervulkaan vindt ongeveer eens in de 600.000 jaar plaats. De laatste keer dat dit gebeurde is… zo’n 640.000 jaar geleden. Echter, op een dergelijke tijdschaal zijn vergissingen van vele duizenden jaren zo gemaakt.

Desondanks maken wetenschappers en naar eerder bleek dus ook politici zich grote zorgen over de inmiddels duizenden aardschokken die er dit jaar in een groot gebied rondom de almaar actiever wordende supervulkaan zijn geweest. De kans dat er nog deze eeuw een ‘categorie 7’ eruptie komt, die de VS in één klap zal verwoesten en het noordelijke halfrond in een ‘nucleaire winter’ zal storten, waardoor miljarden mensen zullen omkomen van de honger en het door asdeeltjes vergiftigde milieu, werd eerder dit jaar officieel geschat op 10%, maar dat was nog voor de nieuwe storm van zo’n 1400 aardschokken.

Rijken der aarde kopen massaal ondergrondse bunkers

Forbes Magazine wijdde vervolgens een heel artikel aan de rijken der aarde, die massaal ondergrondse, vaak zeer luxueuze bunkers bomvol noodvoorraden kopen of voor zichzelf laten (om)bouwen. Het prestigieuze blad plaatste zelfs een kaartje van hoe de Verenigde Staten in de toekomst na een verwoestende wereldramp grotendeels is ondergelopen met water. ‘Wat weten zij over een mogelijke wereldramp wat wij niet weten?’ vroegen commentatoren zich af.

NASA wetenschapper Brian Wilcox, voormalig lid van de Raad voor Planetaire Defensie, onthult nu dat de ruimtevaartorganisatie het risico op een uitbarsting van de supervulkaan vele malen hoger acht dan de kans dat de aarde door een asteroïde wordt getroffen. De NASA stelde zelfs een serieus plan op om zo’n uitbarsting te voorkomen.

Afkoelen supervulkaan met geothermische energie’centrale’

Dat plan behelst het druppelsgewijs afkoelen van de vulkaan door een 10 kilometer diepe tunnel naar de magmakamer te boren, en daar onder hoge druk water in te pompen. Het water zou als 350 graden hete stoom weer terugkeren, en op deze wijze de vulkaan heel langzaam afkoelen.

De kosten van dit plan worden geschat op 3,46 miljard dollar, maar kunnen heel snel worden terugverdiend door er een grote geothermische energiecentrale van te maken, die een enorm gebied tienduizenden jaren lang van spotgoedkope elektriciteit zou kunnen voorzien.

Zeer riskante methode kan uitbarsting juist veroorzaken

Er is echter wel een groot ‘maar’: ‘Het belangrijkste is om geen schade te veroorzaken. Als je in de bovenkant van de magmakamer boort en deze vanaf daar probeert af te koelen, is dat zeer riskant. Het zou de kap over de magmakamer brozer maken, waardoor deze zou kunnen barsten. Dat zou het vrijkomen van schadelijke gassen in de magmakamer kunnen triggeren, wat anders niet zou zijn gebeurd.’

In het ergste geval zal dit plan, indien uitgevoerd, dus juist de uitbarsting kunnen veroorzaken die het moet stoppen. Toch wordt de methode ook voor alle andere supervulkanen op onze planeet overwogen. Bovendien wijst Wilcox erop dat een uitbarsting van de supervulkaan in Yellowstone na ruim 600.000 jaar in geologisch opzicht inmiddels ‘over tijd’ is. ‘Daarom zouden we daar alert op moeten zijn.’

Niets doen betekent immers dat de vulkaan onverwacht nog veel actiever kan worden, en in het ergste geval zelfs al binnen enkele jaren kan uitbarsten. De Amerikaanse regering hield daar in 2014 al dermate serieus rekening mee, dat het honderden miljarden dollars uitgaf voor slechts 10 jaar lopende contracten met Argentinië, Brazilië en Australië, voor de opvang van mogelijk miljoenen Amerikaanse vluchtelingen na zo’n verwoestende catastrofe.

David D. Letterman

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons / Own work by Brocken Inaglory / CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0; Released under the GNU Free Documentation License
(3) Xandernieuws