Trump en Pence namen deze week deel aan kringgebed in Oval Office, geleid door televangelist Rodney Howard-Browne
Veel Westerse christenen ‘verlangen’ inderdaad naar de Apocalyps, omdat ze denken dat zij voor die tijd in de hemel worden opgenomen en toch geen ellende zullen hoeven meemaken.
Pauselijk adviseur Antonio Spadaro heeft in een artikel hard uitgehaald naar met name blanke evangelische –en moderne katholieke- christenen die volgens hem onwetende, theocratische en oorlogszuchtige fanatici zijn, die vurig verlangen naar de Apocalyps. ‘Deze religieuze groepen bestaan voornamelijk uit blanken’ die steeds conflicten zouden veroorzaken en hun agressieve opstelling zouden rechtvaardigen op basis van ‘het Oude Testament, in plaats van zich te laten leiden door de scherpe, liefdevolle blik van Jezus in de evangeliën.’
Het artikel werd geschreven met hulp van de Argentijnse Presbyteriaanse voorganger Marcelo Figueroa, een oude vriend van de paus, en verscheen zowel in het Italiaans als Engels in het aan het Vaticaan gelieerde La Civilta Cattolica, waarvan Spadaro –net Franciscus een Jezuïet- hoofdredacteur is. Hij richtte zich weliswaar vooral tot Amerikaanse evangelische en moderne katholieke christenen, maar daarmee ook op grote groepen christenen in Europa en Nederland, die dezelfde theologieën volgen.
Bizarre beschuldigingen
Tamelijk bizar was zijn beschuldiging dat conservatieve christenen vooral uit zijn op invloed in de politieke, parlementaire en gerechtelijke sfeer, alsmede ook op het onderwijs systeem, zodat ‘de publieke normen onderworpen kunnen worden aan religieuze moralen.’ (1) Bizar, niet omdat dit in bepaalde opzichten niet waar zou zijn, maar omdat zeker de huidige paus bij uitstek gekenmerkt wordt door het proberen te beïnvloeden en sturen van de wereldpolitiek, en poogt de –onder Franciscus sterk veranderende- katholieke waarden aan de hele wereldbevolking op te leggen.
De generaliserende blik van beide auteurs lijkt dan ook vooral ingegeven door het gegeven dat veel Amerikaanse christenen er niet-politiek-correcte –en inmiddels ook niet-katholiek-correcte- standpunten op zouden nahouden op het gebied van globalisering, massa immigratie, de islam en de door de hele Nieuwe Wereld Orde kliek, waarin het Vaticaan een centrale rol vervult, zo gehate president Donald Trump.
Vorige paus sprak nog van ‘gezond secularisme’
Bovendien is de VS al van oudsher een religieus zeer divers land, waar nog altijd 70% van de bevolking zich identificeert met een vorm van het christendom. Tegelijkertijd is het altijd één van de meest seculiere landen ter wereld geweest, wat mede de reden is waarom het land al sinds mensenheugenis bovenaan de verlanglijst staat van de miljoenen mensen op Aarde die om wat voor reden dan ook willen emigreren.
De vorige paus erkende dit. Onderweg naar Washington vertelde paus Benedictus XVI in 2008 aan journalisten dat hij ‘gefascineerd’ was door het feit dat de ‘founding fathers’ van de VS bewust een seculiere staat hadden gecreëerd, niet uit vijandigheid tegen het christendom, maar omdat ze begrepen dat religie pas echt vrij kan worden beleefd in een staat die zowel gelovigen als ongelovigen zoveel mogelijk ruimte voor hun overtuigingen biedt.
Benedictus sprak daarom van een ‘gezonde vorm van secularisme, met een verscheidenheid van uitingen, die niet alleen getolereerd worden, maar gewaardeerd worden als de ziel van de natie, en als een fundamentele garantie van de mensenrechten en –plichten.’
Verketterd omdat ze op Trump stemden?
De grote vraag of beide auteurs, ongetwijfeld met de goedkeuring van de heilige stoel, inderdaad het grootste deel van de Amerikaanse christenen dachten te moeten verketteren omdat velen van hen Trump in het Witte Huis hebben geholpen. Trump en zijn vicepresident Mike Pence namen deze week in de Oval Office van het Witte Huis nog deel aan een kringgebed dat geleid werd door de al sinds de jaren ‘90 als televangelist actief zijnde Rodney Howard-Browne (2), bekend van onder andere de –overigens zeer dubieuze- ‘Lakeland revival’ en ‘Toronto blessing’, ook wel bekend als de ‘tekenen en wonderen’ beweging.
De kritiek komt extra hypocriet over als bedacht wordt dat veel Amerikaanse christenen er op het gebied van bijvoorbeeld het gezin, abortus en het homohuwelijk dezelfde standpunten op nahouden als het Vaticaan altijd heeft gedaan. Heeft gedaan, want Franciscus lijkt stapsgewijs deze traditionele standpunten te vervangen door een zeer progressieve variant van het christelijke geloof.
Veel Westerse christenen ‘verlangen’ inderdaad naar de Apocalyps
Het artikel van Spadaro en Figueroa bestond overigens niet uitsluitend uit tendentieuze stemmingmakerij (om niet te zeggen puur antiamerikanisme). Het klopt namelijk dat met name evangelische- en pinksterchristenen erg ‘eindtijd’ of ‘Apocalyps’ gericht zijn, voornamelijk omdat ze de -binnen het christendom overigens omstreden- ‘pre-trib opname’ theorie aanhangen, en geloven dat ze zo’n 7 (of 3 ½) jaar vóór de Apocalyps in de hemel zullen worden opgenomen.
Velen hebben daarom zo’n houding van ‘laat op Aarde maar de hel losbarsten, want dan vieren wij in de hemel feest met Jezus’. Omdat dit verlangen botst met de vele Bijbelse opdrachten om juist zorg te dragen voor de zwakken en ellendigen op deze wereld, en voortdurend tegen het kwaad en alle slechte ontwikkelingen in te bidden, komen sommigen in een geestelijke ‘spagaat’ terecht. In hun optiek betekent bidden voor overwinning over het kwaad –in wat voor vorm dan ook, bijvoorbeeld het tegenhouden van een dreigende nieuwe wereldoorlog- namelijk uitstel van de terugkeer van Jezus Christus.
Alleen al deze grote tegenstrijdigheid met wat Jezus en de apostelen leerden zou deze gelovigen aan het denken moeten zetten of ze nu wel de juiste ideeën over de eindtijd aanhangen. Daarnaast zijn er meer dan voldoende Bijbelse handvaten om hen wellicht op een ander spoor te zetten: zo heeft het woord ‘(grote) verdrukking’ in het Nieuwe Testament –ten onrechte verward met het oordeel / de wraak van God, en geprojecteerd op een fictieve laatste eindtijd periode van 7 jaar- in 36 van de 37 teksten betrekking op de gelovigen, en niet op de ongelovige wereld.
David D. Letterman
(1) Breitbart
(2) Breitbart
(3) Xandernieuws