• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Na ruim 1100 aardschokken: Zorgen over uitbarsting supervulkaan Yellowstone nemen toe

2017-07-09-14-13-27.yellowstone uitbarsting aswolk 01a

Binnen een straal van 1600 kilometer zal alles onder een 3 meter dikke laag as worden gelegd.

Na meer dan 1100 aardschokken in één maand en de zwaarste aardbeving in Montana in 20 jaar –volgens een seismoloog zelfs sinds 53 jaar- nemen de zorgen van wetenschappers toe dat de supervulkaan onder het Yellowstone Nationale Park op een categorie-7 uitbarsting afstevent. Seismologen en andere wetenschappers waarschuwen dat dit de vernietiging van het grootste deel van de Verenigde Staten betekent, en uiteindelijk de dood van miljarden mensen doordat de hemel boven het hele noordelijk halfrond jarenlang verduisterd zal worden door giftige aswolken.

Gigantische snelkookpan

Yellowstone wordt door National Geographic omschreven als een gigantische snelkookpan die wordt verhit door een enorme supervulkaan. Regen- en smeltwater, dat door scheuren in de bodem is gezakt, wordt door vulkanische gassen tot het kookpunt verhit, waarna de opgebouwde druk uiteindelijk vrijkomt in de vorm van beroemde geisers zoals ‘Old Faithful’, die gemiddeld zo’n 17 keer per dag uitbarst en anderhalf tot vijf minuten lang kokend heet water en stoom tot zo’n 40 meter de lucht in spuit.

De magma pluim onder het park is minimaal 1000, maar vermoedelijk 2900 kilometer diep, helemaal tot aan de grens met de buitenkern van onze planeet.  De hitte die de geisers en poelen in het park op stoom houdt is afkomstig van magma reservoirs die zich pal boven deze enorme pluim bevinden.

Na een golf van ruim 1100 aardschokken in de Yellowstone caldeira in één maand werd het westen van de staat Montana op 6 juli getroffen door een M5.8 aardbeving, de krachtigste in 20 jaar tijd, en volgens seismoloog Mike Stickney van het Earthquake Studies Offices zelfs de krachtigste sinds 1964. De beving werd in een straal van vele honderden kilometers gevoeld. Na de beving volgden zeven aardschokken van M4.9 tot M3.8. (2)

Catastrofe zonder weerga

Een volledige uitbarsting van de supervulkaan zou catastrofaal zijn, niet alleen voor Amerika, maar voor de hele wereld. Honderden kubieke kilometers lava, rotsen en as zouden tot hoog in de atmosfeer worden geblazen. De as zou het grootste deel van het noordelijke halfrond enkele dagen lang in complete duisternis dompelen.

Binnen 160 kilometer van de uitbarsting zou al het leven onmiddellijk worden gedood. Degenen die net buiten deze zone wonen, zoals de inwoners van Denver en Salt Lake City, wacht een nog veel wreder lot. Deze steden zouden wekenlang bekogeld worden met hete vulkanische as, stof en rotsblokken. Uiteindelijk zal vrijwel niemand dat overleven. Geschat wordt dat tot op zo’n 1000 kilometer afstand 90% van de bevolking zal omkomen.

In een straal van 1600 kilometer zal alles door een minimaal 3 meter dikke laag as worden bedolven. Twee derde van de Verenigde Staten wordt in één klap onbewoonbaar. De vulkanische as zal het meeste drinkwater vergiftigen, waardoor het telen van gewassen bijna onmogelijk wordt.

Nucleaire winter

Vooral het noordelijke halfrond van de planeet zou jarenlang in een ‘nucleaire winter’ terecht komen, een term die oorspronkelijk verbonden is aan de gevolgen van een wereldwijde kernoorlog. De enorme hoeveelheid as in de atmosfeer zal het zonlicht dermate verduisteren, dat er een extreme periode met ‘global cooling’ zal aanbreken. De temperatuur zal zelfs met 6 tot 7 graden Celsius zakken, waardoor de meeste oogsten zullen mislukken, met massale hongersnoden als gevolg.

Verwoestende uitbarsting komt steeds dichterbij

Een volledige uitbarsting van de Yellowstone supervulkaan zal uiteindelijk aan miljarden mensen het leven kosten, en daarmee feitelijk een einde maken aan de menselijke beschaving. Eerder hebben seismologen hun oorspronkelijke schattingen dat zo’n uitbarsting nog duizenden jaren op zich zal laten wachten, bijgesteld naar enkele honderden, en mogelijk zelfs ‘binnen een eeuw’. Gezien de onverwachte forse toename van het aantal aardschokken en aardbevingen valt een nieuwe bijstelling naar een nog eerder tijdstip niet langer uit te sluiten.

De Amerikaanse overheid neemt dit gevaar inmiddels dermate serieus, dat al in 2014 contracten ter waarde van honderden miljarden dollars met Australië, Argentinië en Brazilië werden afgesloten om in het geval van zo’n mega uitbarsting grote aantallen Amerikaanse vluchtelingen op te nemen (zie verder link onderaan naar artikel 18-06). Het meest opmerkelijk aan deze contracten is dat ze een looptijd van slechts 10 jaar hebben, en dus al in 2024 eindigen.

De grote vraag is waarom Washington honderden miljarden dollars zou uitgeven voor een zeer tijdelijke ‘verzekering’ voor een gebeurtenis die nog minstens een paar honderd jaar op zich zou laten wachten.

David D. Letterman

(1) Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) The American Dream via Zero Hedge
(4) Xandernieuws