• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Bouwrevolutie: 3D printer maakt in 1 dag compleet huis voor € 9500,-

Banken zullen zich vermoedelijk fel verzetten in verband met verliezen zeer winstgevende hypotheken

2017-03-05-13-40-37.apis core 3d huis rusland 01a

Een nieuwe 3D printer heeft in Rusland in minder dan 24 uur tijd een compleet huis gemaakt. Totale kosten: slechts € 9540,-. De technologie zou wel eens voor een revolutie in de bouwwereld kunnen zorgen: weg met de peperdure, honderdduizenden euro’s kostende woningen, en de daaraan verbonden levenslange hypotheeklasten in het Westen. In de arme Derde Wereldlanden zouden miljoenen mensen voor naar verhouding zeer lage bedragen eindelijk fatsoenlijke huisvesting kunnen krijgen.

Het bedrijf Apis Cor, dat gevestigd is in Rusland en San Francisco, slaagde er als eerste in om met een mobiele printer een betonnen huis(je) van 37 m2 te maken, en dat in minder dan 24 uur. In die tijd werden ook nog de muren geverfd.

2017-03-05-13-41-28.apis core 3d machine 01a

In 2015 werd in China ’s werelds eerste appartementencomplex met een 3D printer gemaakt, maar dat gebeurde met vooraf geprinte delen die nog naar de bouwplaats moesten worden vervoerd, en daar in elkaar werden gezet. Het apparaat van Apis Cor is uniek, omdat het volledige huis ter plekke werd geprint, inclusief dragende- en afschermende muren.

Nadat de printer klaar was werd deze met een kraan uit het huis getild, waarna het dak werd bevestigd en zowel het interieur als exterieur werd geverfd en de meubels erin werden gezet. De woning heeft een hal, badkamer, woonkamer en keuken, en kan volgens het bedrijf wel 175 jaar meegaan.

2017-03-05-13-42-24.apis core 3d huis rusland 04a

‘Hard werk aan slimme machines overgeven’

De oprichter van Apis Cor en uitvinder van de  machine, Nikita Chen-yun-tai, zegt dat het zijn grote droom is om ‘alles te automatiseren’. Hij denkt dat bestaande 3D printers geen toekomst hebben, omdat die veel te log zijn. Daarom ontwierp hij zijn printer als een bouwkraan.

‘Wij willen over de hele wereld mensen helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Daarom moet het bouwproces snel, efficiënt en ook van hoge kwaliteit worden. Om dat te laten gebeuren moeten we al het harde werk aan slimme machines overgeven.’

Einde aan multi-biljoenen hypothekenmarkt?

De technologie is weliswaar nog nieuw, maar zou al over enkele jaren een enorme deflatoire golf in de bouwwereld kunnen veroorzaken, omdat huizen die nu nog honderdduizenden euro’s kosten, voor een fractie van dat bedrag zullen kunnen worden gebouwd. Dat zal het einde betekenen van de extreem winstgevende multi-biljoenen hypothekenmarkt, die het fundament vormt voor zowel de Amerikaanse als Europese – en vooral de Nederlandse- bankenindustrie.

We verwachten dan ook dat de banken er alles aan zullen doen om te voorkomen dat de technologie ten bate van miljoenen mensen –in zowel rijke als arme landen- kan worden ingezet. Ook bouwvakkers zullen waarschijnlijk niet staan te juichen bij het vooruitzicht dat veel van hun huidige werk in de nabije toekomst veel goedkoper, sneller en beter door 3D printers kan worden gedaan.

David D. Letterman

(1) Zero Hedge / YouTube
(2) Xandernieuws