Israël hoopt op alliantie met Arabische landen tegen Iran en ISIS – Trump laat tweestaten optie los als ‘de enige’ oplossing
Trump en Netanyahu zijn het erover eens dat er eerst een groot vredesverdrag met de Arabische wereld moet komen, en een oplossing met de Palestijnen pas op de 2e plaats komt.
Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benyamin Netanyahu ligt, komt er zo snel mogelijk een groot vredesverdrag tussen Israël en de Arabische wereld. Deze optie is sinds het aantreden van Trump plotseling weer heel serieus geworden, omdat de nieuwe president veel meer oor heeft voor de belangen van Israël dan zijn voorganger Barack Obama, die juist enkel de Joodse staat de schuld gaf van het langdurige conflict. Trump herhaalde dat de Palestijnen hun permanente haatcampagne tegen Israël zullen moeten stopzetten, willen zij enige kans hebben op zelfbestuur.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren werd Netanyahu allerhartelijkst ontvangen in het Witte Huis. Trump, die de premier en diens vrouw Sarah eerde door hen samen met zijn eigen vrouw Melania bij de deur van het Witte Huis te verwelkomen, reageerde positief op het ‘zeer belangrijke’ voorstel ‘op een breder vlak’ van de Israëlische premier om samen met de Arabische landen in de regio een vuist te maken tegen Iran en tegen ISIS.
Principe akkoord over vredesverdrag
Beide regeringsleiders hebben een principe akkoord gesloten voor een vredesverdrag met Saudi Arabië en de Golfstaten, dat de opmaat moet vormen voor een overeenkomst met de Palestijnen. Egypte, Jordanië en Turkije, waar Israël al min of meer normale betrekkingen mee heeft, zouden zich hier later bij kunnen aansluiten.
Het voorwerk werd verricht door CIA directeur Mike Pompeo, die vorige week woensdag een geheim bezoek bracht aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Ramallah. Eerder had hij Ankara en Riyadh aangedaan, waarna de Turken besloten om hun diplomatieke afvaardiging in Israël te upgraden.
Trump laat tweestaten oplossing los als ‘de enige’ oplossing
Belangrijkste verschil tussen de regeringen Trump en Obama is dat de laatste vol inzette op een tweestatenoplossing als de kern van het conflict. Trump acht de vorm van een verdrag met de Palestijnen echter van minder belang. ‘Wat de Israëliërs en Palestijnen in directe gesprekken ook besluiten, één staat of twee, zal ik accepteren. Ik geloof dat we een deal krijgen die beter is dan veel Israëliërs denken.’
Tevens riep hij de Palestijnen op om ‘hun haat die in het klaslokaal begint, weg te doen’. Tijdens zijn campagne vorig jaar zei Trump meerdere malen dat hij het voortdurende antisemitische haatzaaien door de Palestijnen, dat al op de kleuterscholen begint, niet zal accepteren, zoals zijn voorganger dat wel deed.
Netanyahu: Joodse plaatsen zijn geen breekpunt voor vrede
Op zijn beurt herhaalde Netanyahu zijn jarenlange standpunt dat de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria geen breekpunt zijn voor een vredesverdrag. Deze plaatsen worden al zeker sinds begin van deze eeuw niet meer uitgebreid (enkel ingebreid binnen de bestaande afmetingen), en nemen slechts enkele procenten van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever in beslag.
Een eventuele tweestatenoplossing is in de ogen van de Israëlische leider afhankelijk van de Palestijnse erkenning van Israël als Joodse staat en het opgeven van het aanzetten tot geweld en terreur. Ook wil Israël verantwoordelijk blijven voor de veiligheid in het gebied tot aan de rivier de Jordaan. ‘Of willen we soms nóg een failed staat, een terroristenstaat?’ vroeg hij retorisch.
Iran mag nooit kernwapens krijgen
Netanyahu prees Trump voor diens heldere standpunt dat Iran nooit kernwapens mag bezitten. De afgelopen weken heeft Iran opnieuw het door Trump ‘ongekend slecht’ genoemde verdrag met Obama gebroken door diverse soorten raketten te testen. Netanyahu wees erop dat Iran niet alleen een bedreiging vormt voor Israël en de Arabische wereld, maar straks ook voor de VS zelf, omdat het land (via het ruimtevaartprogramma) duidelijke werkt aan de ontwikkeling van intercontinentale raketten.
Trump benadrukte de ‘onbreekbare band met onze gekoesterde bondgenoot Israël’, de samenwerking tegen het islamitische terrorisme, en de gedeelde waarden ten aanzien van het menselijk leven. Volgens de president zullen er ‘nog veel productieve ontmoetingen’ met Netanyahu volgen.
De premier van de Joodse staat beëindigt zijn bezoek aan Amerika vandaag met een ontmoeting met vicepresident Mike Pence en de leiders van het Congres. (1)
Abbas wijst Israëlische voorwaarden af
De Palestijnse leider Mahmoud Abbas reageerde dat hij nog steeds een tweestatenoplossing wil, maar eist eerst een bouwstop in de Joodse nederzettingen. Enkele jaren geleden kondigde Israël inderdaad zo’n bouwstop af, maar gedurende die hele periode weigerde Abbas om met Israël te onderhandelen.
Abbas herhaalde dat hij een Palestijnse staat wil met Oost Jeruzalem als hoofdstad, en dat Israëlische militaire controle over de oostgrens langs de Jordaan onacceptabel is. Tevens waarschuwde hij voor een oplossing met ‘één staat met twee systemen – Apartheid’ (2) – een gotspe, aangezien er al meer dan 1 miljoen Arabieren in Israël wonen, en één van zijn harde eisen is dat het toekomstige ‘Palestina’ een Judenreine staat wordt waar niet één Jood en Israëliër mag wonen – met andere woorden, juist de ‘Apartheid’ waar hij zogenaamd zo tegen zou zijn.
David D. Letterman
(1) DEBKA
(2) Ynet News
(3) Xandernieuws