Hoogst gemeten straling was 73 Sv per uur in 2012, nu 530 Sv per uur – Berging gaat 40 tot 200 jaar duren, rampcentrale zal in die tijd worden blootgesteld aan honderden aardbevingen en orkanen
Let op: illustratief plaatje. De torenhoge straling werd namelijk in een beschadigd reactorvat gemeten, niet daarbuiten.
Net als de Griekse crisis ‘terug van nooit weggeweest’: de ramp met de Japanse kerncentrale bij Fukushima, waar in 3 van de 4 reactoren in maart 2011 een kernsmelting plaatsvond nadat de centrale was getroffen door een tsunami, die het gevolg was van een aardbeving. Bijna 6 jaar later is een record straling in het complex gemeten, meer dan 10 x zo hoog als verwacht. Technici hebben in reactor 2 een gat van een vierkante meter ontdekt, waar kernbrandstof doorheen is gesmolten. Een Japanse geoloog waarschuwde al in 2011 dat de grond rond en onder het complex door de vele naschokken gevaarlijk onstabiel is geworden. In een onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk ‘worst case scenario’ kan zwaar radioactief materiaal daardoor in contact te komen met de omgeving.
‘Onvoorstelbaar hoge straling’
Tokyo Electric Power (TEPCO) berichtte enkele dagen geleden dat in reactor 2 maar liefst 530 sieverts per uur is gemeten, een nieuw record, en een veelvoud van het vorige hoogste niveau in 2012, te weten 73 sieverts. Als een mens wordt blootgesteld aan 530 Sv, sterft hij binnen een minuut. De helft van alle mensen die worden blootgesteld aan slechts 4 Sv per uur, sterft uiteindelijk aan de gevolgen. 1 Sv kan onvruchtbaarheid, haarverlies, staar en een verhoogd risico op kanker veroorzaken.
Naast enkele kleinere gaten ontdekten robots in een metalen rooster een groot gat van 1 bij 1 meter in reactor 2, ontstaan doordat gloeiend hete kernbrandstof door de bodem van het reactordrukvat is gesmolten. De toestand van de gesmolten brandstofstaven is nog altijd onbekend, omdat de straling daar zelfs voor robots te hoog is.
Enkele experts spraken dan ook van ‘onvoorstelbaar hoge’ straling. Een official van het Nationale Instituut voor Radiologische Wetenschap zei dat medici nog nooit hebben overwogen dat ze ooit met (de mogelijke gevolgen van) zo’n hoog stralingsniveau zouden kunnen worden geconfronteerd. De torenhoge straling zou volgens sommigen een aanwijzing kunnen zijn dat er nog steeds een kernreactie plaatsvindt, alhoewel dit door alle betrokken nucleaire technici wordt ontkend.
Honderden aardbevingen en orkanen in 40 tot 200 jaar bergingstijd
Bij een nieuwe aardbeving kan de zwaar radioactieve kernbrandstof in theorie weglekken uit het reactorvat, waardoor dit rechtstreeks in contact kan komen met de grond en de omgeving. Bij contact met de buitenlucht kan in het aller slechtste geval half Japan onbewoonbaar worden, en binnen enkele weken het hele noordelijke halfrond worden besmet. Omdat het beton onder het reactorvat enkele meters dik is, is de kans hierop erg klein, maar niet helemaal nul.
TEPCO en de overheid hopen in 2021 te beginnen met het verwijderen van de brandstof uit de eerste reactor. Experts schatten dat het nog minimaal 40 jaar, maar mogelijk 200 jaar gaat duren voordat de kerncentrale volledig geborgen is. In die tijd zal Japan door vele honderden aardbevingen en orkanen worden getroffen.
Een Japanse geoloog waarschuwde al drie weken na de ramp op 11/3/11 dat de bodem onder en rond de kerncentrale onstabiel is, en er door naschokken en nieuwe aardbevingen –waar er inderdaad al diverse van zijn geweest- nog meer scheuren dreigen te ontstaan. Het risico dat het complete complex door een wegzinkende bodem alsnog instort en al het zwaar radioactieve materiaal aan de buitenlucht wordt blootgesteld, wordt met het verstrijken van de tijd dan ook steeds groter.
Leugens creëerden wantrouwen over ware omvang ramp
In 2011 ontkenden Japanse technici en overheidsofficials maandenlang dat er kernsmeltingen hadden plaatsgevonden. Uiteindelijk bleek dit in 3 van de 4 reactoren wel degelijk te zijn gebeurd. De valse geruststellingen, leugens en misleidende informatie hebben het nodige wantrouwen gecreëerd, waardoor nog steeds wordt getwijfeld of de ware omvang van de ramp met de centrale*, en alle daaraan verbonden risico’s en gevaren, nu wel echt aan het publiek bekend is gemaakt.
(Zie hiervoor o.a. de link naar ‘Fukushima update: Grootste kernramp ooit of een enorme hoax? 13-03-2013)
Hysterische paniekreactie in Duitsland
Oude en minder goed beveiligde kerncentrales van het type Fukushima komen in Europa niet voor. De Duitse bondskanselier Angela Merkel besloot na de kernramp in Japan echter om alle Duitse kerncentrales te gaan sluiten. Deze tamelijk hysterische reactie valt te vergelijken met een land dat al zijn moderne Boeing 777 straalvliegtuigen in de ban doet, nadat aan de andere kant van de wereld een stokoude DC6 door motorproblemen op een stad is neergestort.
David D. Letterman
(1) ENENews
(2) Asahi.com
(3) Mainichi.jp
(4) Extreme Tech
(5) Japan Today
(6) ENENews
(7) Xandernieuws