De Russische luchtafweer nabij de grens met Oekraïne is in de hoogste staat van paraatheid gebracht nadat het regime in Kiev aankondigde om vandaag en morgen bij de Krim een serie rakettesten uit te voeren. Russische bronnen noemen dit een ‘onnodige provocatie’ en een ‘serieuze bedreiging’, die beantwoord kan worden met het inzetten van de 55.000 Russische troepen op de Krim. Ook zullen de aldaar aanwezige marineschepen iedere Oekraïense raket die in de buurt komt, uit de lucht schieten.
‘Deze provocatie is bedoeld om een harde reactie uit te lokken,’ aldus Maria Zakharova, de vaste woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken (1). Het Kremlin heeft de afgelopen jaren al vaker met dit bijltje gehakt; Oekraïne probeerde namelijk al meerdere malen tevergeefs het Westen ervan te overtuigen dat de Russen een invasie planden of zelfs al aan het uitvoeren waren, in de hoop daarmee een oorlog tussen de NAVO en Rusland te ontketenen.
Volgens Kiev zullen de raketten –waaronder in Rusland gefabriceerde S-300 luchtafweersystemen- op de Zwarte Zee ten Westen van de Krim worden gericht. Het Oekraïense luchtcommando verklaarde vandaag dat ‘het leger voorbereid is op iedere ontwikkeling’, maar dat er tot nu toe geen enkele militaire reactie van Rusland is gekomen. Russia Today bericht echter dat Russische marineschepen van de Zwarte Zeevloot bij de Krim zijn ingezet om eventueel te kunnen ingrijpen (3).
Gevaar voor burgerluchtvaart
De provocatieve oefeningen vinden op zo’n 30 kilometer afstand van de grens met de Krim plaats, hemelsbreed ongeveer 400 kilometer verwijderd van de plek waar op 17 juli 2014 vlucht MH17 uit Amsterdam werd neergeschoten, een ramp waar volgens het Westen de pro-Russische rebellen of de Russen zelf verantwoordelijk voor zijn, een bewering waarvoor ieder hard bewijs ontbreekt. De talrijke aanwijzingen dat Oekraïne mogelijk zelf het toestel heeft neergeschoten om een militaire confrontatie met Rusland uit te lokken, worden nog altijd genegeerd.
Nabestaanden van de ramp hebben een rechtszaak aangespannen tegen Oekraïne voor het (welbewust?) niet sluiten van het luchtruim boven oorlogsgebied. De Maleisische Boeing 777 werd door de Oekraïense luchtverkeersleiding om nog altijd onbekende redenen zelfs van zijn normale route afgestuurd. Was dat niet gebeurd, dan had de tragedie vermoedelijk nooit plaatsgevonden.
In oktober 2001 schoot het Oekraïense leger tijdens een vergelijkbare oefening per ongeluk een passagiersvliegtuig van Siberia Airlines, dat op weg was van Tel Aviv naar Novosibirsk, neer. Daarbij kwamen 78 mensen om het leven.
CDU lid tegen Merkel: ‘Mijn zonen zullen niet voor Oekraïne sterven’
De bevolking van Krim sloot zich in 2014 na een legaal en volgens de OVSE eerlijk verlopen referendum met vrijwel unanieme stemmen aan bij Rusland, een stap die door de Westerse politici en reguliere leugenmedia nog steeds valselijk een ‘annexatie’ wordt genoemd.
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had het gisterenavond op een regionale bijeenkomst over een ‘annexatie’ en ‘Russische inval in Oost Oekraïne’. Ze reageerde daarmee op de kritiek van enkele CDU leden, die zeiden dat het niet de Russen, maar de NAVO is dat agressief optreedt. Eén van hen zei zelfs dat ‘mijn zonen niet voor de territoriale integriteit van Oekraïne zullen sterven’.
David D. Letterman
(1) DEBKA
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Russia Today
(4) Xandernieuws