• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Trump en Putin bereiden nu al gezamenlijke aanval op ISIS voor

Ook Israël, Jordanië en Syrië met elkaar in gesprek over stabilisering van elkaars grenzen

2016-11-23-14-48-59-russische-en-amerikaanse-jets-01a

Het kan snel gaan: nog maar enkele weken geleden stevende Amerika onder Obama en Clinton op oorlog met Rusland af. Onder Trump worden beide landen juist bondgenoten in de strijd tegen ISIS en andere islamitische terreurgroepen.

In tegenstelling tot de meeste gekozen presidenten wacht Donald Trump niet met in actie komen totdat hij op 20 januari formeel is ingezworen. Gisteren kondigde hij aan al op de eerste dag een dikke streep te zetten door het TPP vrijhandelsverdrag met Azië, waarmee ook het TPIP met Europa definitief van de baan is. Nu blijkt ook dat Trump en Putin achter de schermen in nauw contact met elkaar staan om in zowel Syrië als Irak zo snel mogelijk gezamenlijk de aanval te openen op de islamitische terreurgroep ISIS.

Trumps nog maar net aangestelde nationale veiligheidsadviseur, luitenant-generaal Michael Flynn, praat in het geheim met het hoofd van de Russische nationale veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, over een vernietigend offensief, dat kort na Trumps inauguratie moet gaan plaatsvinden. Flynn, al jaren een verklaard tegenstander van het anti-Russische beleid van de regering Obama/Clinton, betrekt naast de Turkse president Erdogan en de Jordaanse koning Abdullah ook Irak en andere Golfstaten in de voorbereidingen.

Israël en Syrië willen oude situatie herstellen

Ondertussen zijn Israël, Syrië en Jordanië met elkaar in gesprek om de situatie langs de onderlinge grenzen te stabiliseren, en terug te keren naar de status quo zoals die voor het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 bestond. Trump is nog maar 2 weken geleden tot president gekozen, en nu al is er op dit vlak een belangrijk resultaat geboekt, namelijk de terugkeer van de VN vredesmacht (UNDOF) op de Syrische kant van de Golanhoogte. De voorhoede is reeds gearriveerd; binnenkort volgen zo’n 1000 soldaten en 70 waarnemers, die de taak krijgen de in 1974 ingestelde gedemilitariseerde zone tussen Israël en Syrië te herstellen.

Grootste obstakel vormen de radicale moslimrebellen in zuid Syrië, met name het Khalid bin Walid leger, dat trouw heeft gezworen aan ISIS commandant Abu Bakr al-Baghdadi. Zij worden voor de keus gesteld om de autoriteit van het Syrische leger te accepteren, of een strijd op leven en dood met de nieuwe alliantie.

Israël is er op gebrand terug te keren naar de stabiele situatie tussen 1974 en 2011, mede omdat de afgelopen maanden is gebleken dat Iran en het door Teheran aangestuurde Shi’itisch proxy-terreurleger Hezbollah eenheden naar de circa 80 kilometer lange grenszone hebben gestuurd om nieuwe aanvallen en aanslagen op Israël te plegen.

Assad: Bondgenoten in strijd tegen terroristen

Op 16 november liet de Syrische president Assad al doorschemeren dat er druk diplomatiek overleg plaatsvindt: ‘Als hij (Trump) tegen de terroristen vecht, is het duidelijk dat wij samen met de Russen, Iraniërs en veel andere landen die de terroristen willen verslaan een natuurlijke bondgenoot zullen zijn.’ (1)

Met het samenbrengen van Moskou en Damascus met Amman, Abud Dhabi en Jeruzalem lijkt de nog in vorming zijnde regering Trump er dus in geslaagd om voor het eerst in vele jaren serieuze vooruitzichten te creëren voor een permanente oplossing van de bloederige burgeroorlog in Syrië, en daarmee voor een deel ook het Europese migrantenprobleem. Daarmee heeft Donald Trump in 2 weken al meer voor elkaar gekregen dan Obama in 5 jaar.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) Xandernieuws