• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Documentaire waarschuwt: ‘Europa 8 dagen lang zonder stroom’

Professor Europees Instituut voor Klimaat en Energie: Duitsers moeten van regering Merkel hamsteren omdat groene ‘Energiewende’ langdurige stroomstoringen zal veroorzaken – Aantal noodingrepen stroomnet dankzij windturbines gestegen van paar keer per jaar naar duizenden keren per jaar

2016-08-28-16-31-46.stroomstoring 27 maart 2015 noord holland 02a

In maart 2015 werd Noord Holland door een massale stroomstoring getroffen, die het dagelijkse leven urenlang ontwrichtte.

Door de almaar sneller uit de hand lopende migrantencrisis, de Turkse invasie van Syrië en de hernieuwde spanningen in Oekraïne is er nauwelijks nog aandacht voor andere op de loer liggende gevaren. De Zwitserse staatstelevisie SRF zendt op 2 januari 2017 een documentaire uit waarin wordt getoond wat er gebeuren kan als Europa 8 dagen lang zonder stroom komt te zitten. Science fiction? Bepaald niet. Zo kampte bijvoorbeeld de miljoenenstad Hamburg vannacht nog met een 3 uur lang durende stroomstoring, volgens sommigen een ‘oefening’ voor wat in de nabije toekomst veel vaker zal gebeuren, en dan niet tijdens de uren dat dit het minste kwaad kan. Oorzaak? De groene ‘Energiewende’, die een einde dreigt te maken aan onze ooit betrouwbare elektriciteit.

De documentaire, die centraal staat tijdens een speciale themadag, duurt maar liefst vier uur, en wordt in korte afleveringen van een half uur opgeknipt. In iedere deelaflevering wordt getoond wat de gevolgen zullen zijn voor een bepaald onderdeel van de samenleving, zoals het verkeer en de landbouw. Daarna discussiëren gasten ‘live’ in de studio over wat ze zojuist hebben gezien.

Kettingreactie; Channel 4: Samenleving na paar dagen in totale chaos

‘Er zijn steeds weer stroomstoringen,’ geeft Nathalie Rufer, verantwoordelijk voor het project, als korte verklaring voor de themadag. Statistisch gezien is er iedere 30 jaar kans op een langdurige blackout, die de maatschappij uren- of zelfs dagenlang kan ontwrichten. In Zwitserland zaten alleen al dit jaar delen van grote steden zoals Zürich en Genève, en het kanton Luzern, urenlang zonder elektriciteit.

In de documentaire wordt niet uitgegaan van een krachtige zonnevlam of mogelijke ‘cyber’aanvallen op elektriciteitscentrales, maar van een serie toevallig tegelijkertijd optredende storingen, die een fatale kettingreactie veroorzaken. De kijkers krijgen vervolgens tips hoe ze zich hier op kunnen voorbereiden, en wat ze het beste wel of niet moeten doen tijdens zo’n lange periode zonder stroom.

In 2013 zond de Britse zender Channel 4 een docu uit over wat er gebeurt als Groot Brittannië wel door een cyberaanval wordt getroffen. Volgens deze film zal de samenleving al na een paar dagen compleet instorten en in chaos belanden. (1)

Hamsteren, niet vanwege mogelijke oorlog, maar om Energiewende

Op 21 augustus plaatsten we het artikel ‘Duitse regering adviseert burgers voorraad aan te leggen voor grote crisis’. Volgens de regering Merkel zou zo’n crisis vooral kunnen ontstaan na het omvallen van de banken, of tijdens een oorlog.

Professor dr. Horst-Joachim Lüdecke schrijft voor het EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie) dat de hamsteroproep aan de bevolking niet werd gedaan vanwege eventuele cyberaanvallen, terreuraanslagen of een oorlog, maar omdat de ‘groene’ Energiewende de elektriciteitsvoorziening steeds onbetrouwbaarder maakt. Windturbines, hoezeer ze ook zijn verbeterd, draaien namelijk het grootste deel van de tijd als het niet nodig is, en staan stil als ze wel nodig zijn.

‘De Energiewende heeft de voormalige stabiliteit van het Duitse stroomnet grondig geruïneerd,’ schrijft de professor. ‘Dat is veroorzaakt door het uitschakelen van de kerncentrales en de gestadig toenemende invoering van schommelende wind- en zonnestroom. Het aantal noodingrepen om het Duitse stroomnet in balans te houden is van vroeger een handjevol keer per jaar gestegen naar meerdere duizenden keren per jaar, met een verdere opgaande trend bij iedere nieuwe windmolen.’

Al na enkele dagen vele duizenden doden

Wat dat voor de nabije toekomst zal betekenen, zal ook voor ons land gaan gelden, omdat bijna heel politiek Den Haag eveneens vol inzet op een vergelijkbare ‘Energiewende’: geen verkeer, geen verwarming, geen telefoon, geen internet, geen water, geen bevoorrading van de supermarkten, en na slechts 2 of 3 dagen massale plunderingen van deze supermarkten, een inbrakenexplosie, en een volledig onderbemande en hulpeloos toekijkende politiemacht.

Het aantal dodelijke slachtoffers van zo’n grote stroomstoring zoals in de Zwitserse docu wordt beschreven zal al na enkele dagen in de duizenden belopen, en na een week een veelvoud daarvan. De eersten die de ‘zegeningen’ van de Energiewende dan met hun leven zullen moeten bekopen zijn de allerzwaksten, zoals bejaarden, nierdialyse patiënten en andere chronisch zieken.

‘Onverantwoordelijk geklungel en gespeel met het leven van de burgers’

‘Ook met de beste wil kan het energiebeleid van de grote coalitie (CDU/SPD) feitelijk slechts als onverantwoordelijk geklungel en spelen met het overleven en de lichamelijke onaantastbaarheid van de Duitse bevolking worden omschreven. Het is veelzeggend voor de toestand van onze republiek, dat er met het oog op het blackout gevaar door de Energiewende nog steeds geen vastbesloten verzet tegen is. Hun ambtseed om letsel aan het Duitse volk te voorkomen, hebben de verantwoordelijken van de coalitie toch al vermoedelijk bij de garderobe afgegeven.’

Dat ernstige verwijt kan ook ‘ons’ kabinet Rutte, dat tientallen miljarden euro’s in zinloze windmolenparken steekt die anders voor zaken zoals het herstellen van de zorg gebruikt zouden kunnen worden, in zijn zak steken. Of er iets mee gedaan wordt, valt gezien de vele ervaringen met dit kabinet echter zeer te betwijfelen.

David D. Letterman

(1) NZZ
(2) Climategate