• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Merkel wil van Juncker af; Schulz eist snel een Europese regering

‘Europese Commissie in werkelijkheid dolblij met Brexit, omdat Europese Superstaat nu binnen 5 jaar gerealiseerd kan worden’

2016-07-04-14-28-13.merkel boos op juncker 01a

Merkel zou de megalomane zuiplap EC-president Juncker (rechts), die volgens Europese officials ‘cognac als ontbijt neemt, en brandy als brandstof om te onderhandelen’, spuugzat zijn.

De barsten in de Europese Unie beginnen steeds bredere scheuren te worden. De Sunday Times citeerde een niet bij name genoemde Duitse minister, die zei dat bondskanselier Angela Merkel het helemaal gehad heeft met EC-president Jean-Claude Juncker, mede vanwege diens lompe reacties op het Brexit. Merkel zou Juncker uiterlijk volgend jaar willen lozen. Tegelijkertijd eist EP-president Martin Schulz, ‘partner in crime’ van Juncker, dat de Europese Raad van regeringsleiders zijn macht verliest, en de Europese Commissie wordt opgewaardeerd tot een echte Europese regering. Kortom: een Europese Superstaat. De Franse en Belgische (en overigens ook de Nederlandse) regeringen zijn grote voorstanders van meer Europa, maar in Berlijn vindt men dat plan, zo kort na het Britse referendum, ‘gestoord’.

Merkel is Junckers gedram zat

Merkel zou absoluut niet achter de wens van de Europese Commissie staan om het Brexit zo snel mogelijk af te handelen, zodat de EU het vertrek van de Britten kan aangrijpen om verdere stappen te ondernemen naar nog meer Europese ‘integratie’. Junckers constante gedram over ‘meer Europa’ –vaak als hij weer eens te diep in het glaasje heeft gekeken- komt de Duitse bondskanselier de keel uit. Bovendien werkt het vooral in Oost Europa averechts, waar landen zoals Polen, Hongarije en Tsjechië herhaaldelijk onderstrepen nooit akkoord te zullen gaan met het overdragen van nog meer soevereiniteit aan Brussel.

Cognac als ontbijt

Nog voordat hij –zeer tegen de zin van de Britse premier David Cameron- tot president van de Europese Commissie werd benoemd, waren er zorgen over Junckers alcoholverslaving, die hij altijd afdeed als een ‘lastercampagne’. Het bleek echter wel degelijk waar te zijn; The Telegraph en enkele andere kranten haalden bezorgde Europese officials aan, die zeiden dat Juncker, die zichzelf graag neerzet als de machtigste man van Europa, ‘als ontbijt een glaasje cognac’ neemt, en tijdens de vaak uren durende onderhandelingen alleen met grote hoeveelheden brandy en claret overeind kan blijven.

Lidstaten willen Brexit afhandelen door Europese Raad

Na het Brexit referendum riepen de Tsjechen en Polen om Junckers aftreden. Hoge EU-officials wimpelden dit af, maar nu ook Berlijn zich tegen hem begint te keren, ziet het er voor Juncker niet best meer uit. Bovendien lijkt niet één land bereid om het Brexit enkel door de Europese Commissie te laten afhandelen, zoals Juncker eist. ‘Iedereen is vastbesloten dat de Europese Raad, dus de 27 regeringsleiders, deze onderhandelingen voert, en niet de Commissie, de eurocraten en de EU ‘theologen’ in Brussel,’ verklaarde een Britse official.

Schulz eist Europese regering

Dat is nu juist iets wat de president van het Europese Parlement, Martin Schulz, wil voorkomen. Hij pleit er juist voor om deze Europese Raad van regeringsleiders van zijn macht te ontdoen, en de Europese Commissie op te waarderen naar een echte Europese regering (3). De Duitse minister Wolfgang Schäuble gaat rechtstreeks tegen hem in en eist juist het tegenovergestelde, namelijk meer macht voor de Europese Raad, en minder voor de Commissie. (2) Die zou in werkelijkheid overigens dolblij zijn met het Brexit, omdat de lastige Britten de vergroting van de eurozone en een nog machtiger Brussel nu niet meer kunnen blokkeren.

Scheuren in EU worden barsten

De Franse en Belgische regeringen willen –geheel tegen de wens van de meerderheid van hun eigen onderdanen- vaart maken met de creatie van zo’n Europese Superstaat, maar de Duitse vindt dat streven, zo kort na het Brexit, ‘gestoord’. In Parijs bezigt men harde taal tegen Londen, hopende dat veel internationale bedrijven en banken Groot Brittannië omruilen voor Frankrijk. ‘Maar slechts weinig bedrijven zijn krankzinnig genoeg om het stabiele Londen te verlaten voor het socialistische vagevuur van Parijs,’ is de conclusie op Zero Hedge.

De barsten in de EU beginnen dus overduidelijke scheuren te worden. Het einde van de EU in zijn huidige vorm kan voor burgers die nog enige waarde hechten aan hun vrijheid, democratie, welvaart en toekomst dan ook niet snel genoeg komen, want de financieel-economische situatie van de Unie is vele malen slechter dan de koers van de euro doet vermoeden – een gevaarlijke situatie die op een dag hoe dan ook het ‘echte’ leven zal raken. De klap die dan volgt zal ongekend hard, pijnlijk en langdurig zijn.

David D. Letterman

(1) Zero Hedge
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(3) Deutsche Wirtschafts Nachrichten