Steeds nauwere banden onderstrepen grote geopolitieke verschuivingen in het Midden Oosten – Donald Trump stelt zich vierkant achter Israël op, waarschuwt voor Hillary Clinton, die weigert de term ‘islamitisch terrorisme’ te gebruiken
Donald Trump noemde de openlijke Palestijnse vieringen van de dodelijke terreuraanslag op een restaurant in Tel Aviv op 8 juni (foto) ‘verachtelijk’.
Om hun steeds nauwer wordende banden te onderstrepen hebben de Russische president Vladimir Putin en de Israëlische premier Benyamin Netanyahu besloten om deze zomer hun allereerste gezamenlijke militaire oefening te houden. Met dit historische besluit maakt Israël een einde aan de tientallen jaren lange exclusieve samenwerking met de Amerikanen, die sinds president Obama vrijwel alleen maar besluiten hebben genomen die nadelig waren voor de Joodse staat, ten gunste van zijn vele islamitische vijanden.
De luchtmachten en marines van beide landen gaan binnenkort samen oefenen op het verdedigen van het enorme Leviathan gasveld voor de kust van Israël. Putin wist Netanyahu tijdens diens bezoek aan Moskou afgelopen week ervan te overtuigen dat geen enkel Arabisch of islamitisch land –inclusief Iran- het in zijn hoofd zal halen om de boorplatforms aan te vallen als deze door de Russische luchtmacht en marine worden beschermd.
Stevige basis voor samenwerking
In ruil daarvoor heeft Israël de exploitatie van het gasveld opengesteld voor Russische bedrijven zoals Gazprom. Hiermee leggen Moskou en Jeruzalem een stevige basis voor verdere regionale, economische en militaire samenwerking, inclusief het verdedigen van toekomstige Gazprom platforms en pijpleidingen, alsmede ook zaken zoals onderzeese glasvezelkabels, in de Middellandse Zee.
De combinatie van de enorme, machtige Russische oorlogsschepen en de kleinere, snellere Israëlische marineschepen, die speciaal gebouwd zijn om binnen zeer korte tijd te kunnen reageren op bedreigingen, zal op de wat langere termijn een zeer effectieve afschrikwekkende werking kunnen hebben, vooral in een regio waar ook Cyprus, Griekenland en Turkije actief zijn.(1)
Westen/NAVO/Soenitische islam versus Rusland/Israël
Gezien de almaar agressiever wordende koers die de NAVO onder leiding van de VS tegen Rusland volgt, zal de samenwerking van het Kremlin met Israël met argusogen worden bekeken. Het Westen is juist een alliantie met de Soenitische islam aangegaan, een keuze die zowel Europa als Amerika steeds vaker in botsing brengt met zowel Rusland als de kleine Joodse staat.
Trump achter Israël, Hillary Clinton weigert te spreken van islamitisch terrorisme
De algemene verwachting is dat als Hillary Clinton de nieuwe Amerikaanse president wordt, ze het door Obama gevolgde beleid waarmee Israël wordt gedwongen om steeds meer eenzijdige concessies aan de Palestijnen te doen, zal voortzetten. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verklaarde afgelopen vrijdag nog dat hij de verslechterde banden met Israël juist weer wil aanhalen, met name vanwege de gezamenlijke strijd tegen het islamitische extremisme.
Daarbij waarschuwde hij opnieuw voor Clinton, wier weigering om de term ‘radicaal islamitisch terrorisme’ te gebruiken duidelijk aangeeft waar haar ware loyaliteiten liggen. Volgens Trump zal Clinton daarom ‘zwak’ optreden tegen het islamitische terrorisme. Ook uitte hij kritiek op haar plan om vele duizenden moslims uit Syrië naar Amerika te halen, iets dat enorm veel zal kosten, geld dat volgens Trump ‘beter gebruikt kan worden om de armste Amerikanen te helpen, zodat ze uit de verschrikkelijke situatie waar ze nu in zitten kunnen komen.’ (2)
Trump noemt Palestijnse vieringen van terreuraanslag Tel Aviv ‘verachtelijk’
Trump veroordeelde in felle bewoordingen de Palestijnse terreuraanslag in een restaurant in Tel Aviv afgelopen week, waarbij vier Israëliërs werden vermoord. ‘In Hebron, de woonplaats van de terroristen, werd de hemel verlicht door vuurwerk. Een Palestijnse nieuwsorganisatie noemde de schietpartij door de als Joden vermomde aanvallers zelfs een ‘Ramadan traktatie’. De leider van Hamas noemde de gewonde terrorist een held. Hoe verachtelijk!’ (3)
Vanuit het islamvriendelijke Europa komen doorgaans de felste veroordelingen zodra Israël zich vervolgens verdedigt tegen het Palestijnse terrorisme, dat ook afgelopen week weer op het nodige begrip kon rekenen.
David D. Letterman