Bij volslagen verrassing zijn de Amerikanen in samenwerking met de Russen, Fransen en Italianen op de kust van Libië geland om een nieuw militair front te openen tegen ISIS en Al-Qaeda. De Britten hebben zo’n 1000 special forces (SAS) klaarstaan om eveneens mee te gaan doen. Het is de eerste keer in vele tientallen jaren dat Oost en West gezamenlijk militaire actie ondernemen tegen een gemeenschappelijke vijand.
Obama lijkt zijn totaal mislukte Midden Oosten beleid flink te hebben omgegooid. Dat begon al in Syrië, waar de Amerikaanse luchtmacht is gaan samenwerken met de Russische. In Irak worden militaire operaties gecoördineerd met Iran.
De door de VS en Rusland geleide macht is bij Tobruk, bij de grens met Egypte en op zo’n 144 kilometer afstand van Darnah, het belangrijkste bastion van aan Al-Qaeda en ISIS verbonden islamitische terreurgroepen –waarvan extreem gewelddadige Ansar al-Sharia de sterkste is-, op de kust van Libië geland. Voor de kust liggen tal van marineschepen met gevechtsvliegtuigen en mariniers klaar om de invasie snel uit te breiden. Vanaf Amerikaanse, Britse, Franse en Italiaanse schepen zullen kruisraketten worden afgevuurd.
Tripoli en Benghazi
Een grote groep zal in de Golf van Sidra aan grond worden gezet om de stad Sirte, met 50.000 inwoners, in te nemen. In deze stad bevindt zich het centrale commandocentrum van ISIS in Libië. Daarna zal deze macht zich in twee taakgroepen splitsen. Een groep zal richting Tripoli optrekken, de stad overnemen en zich vervolgens richten op de olievelden op zo’n 370 kilometer afstand.
Op weg naar Tripoli, waar de Libische regering weer in ere moet worden hersteld, zullen de steden Misrata, Zliten en Khoms uit handen van de moslimterroristen moeten worden genomen.
De tweede taakgroep moet via Ras Lanuf, zo’n 200 kilometer ten oosten van Sirte, Benghazi veroveren. Ondertussen zal een andere groep mariniers in het oosten van Libië landen om Darnah, met 150.000 inwoners en een bolwerk van radicale islamisten, in te nemen.
Noord Afrika uit handen van ISIS en Al-Qaeda houden
De regering Obama opent dus voor de tweede keer in vier jaar de aanval op Libië, maar nu ook met grondtroepen. Het doel is om de controle over de olie- en gasvelden van het land over te nemen, ISIS een zware slag toe te brengen zodat de jihadgroep geen terroristen meer vanuit Libië naar Europa –en vooral Italië- kan sturen,, en te voorkomen dat Tunesië, Algerije en Marokko eveneens ten prooi vallen aan ISIS en Al-Qaeda.
David D. Letterman
(1) DEBKA