In minder dan 10 jaar van nr. 1 op de mobieltjesmarkt naar de ondergang in 2013, toen Nokia, ooit de trots van Finland, werd opgekocht door Microsoft. De restanten van Nokia (netwerken en navigatie) fuseren op dit moment met het Franse Alcatel.
De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini zei enkele dagen geleden in het parlement dat ‘Finland nooit tot de eurozone had moeten toetreden. Dat was een historische fout.’ Zoals we op 7 december berichtten is de Finse economie totaal ingestort. Veel Finnen geven de euro daarvan de schuld. De regering wil volgend jaar daarom een referendum houden over het lidmaatschap van de eurozone.
2016 dreigt het vierde opeenvolgende jaar van een ernstige recessie in Finland te worden, de langste na de Tweede Wereldoorlog. Volgens het IMF zijn de ondergang van Nokia, de verouderende bevolking en de dalende exportinkomsten (als gevolg van de EU-sancties tegen Rusland) de belangrijkste oorzaken, al daalt de Finse export al sinds 2006 continu.
Net als een almaar groter wordend aantal Finnen geven ook veel politici en economen de euro de schuld, waardoor Finland in dezelfde val als de Zuid Europese schuldenstaten is terechtgekomen: het kan zijn munt niet meer afwaarderen om concurrerender te worden. Inmiddels zijn er voldoende handtekeningen verzameld (50.000) om een referendum over het lidmaatschap van de eurozone te kunnen organiseren.
De peilingen wijzen uit dat het aantal tegenstanders snel toeneemt, en inmiddels bijna de helft van de bevolking denkt dat het zonder de euro weer beter zal gaan met het land. Die overtuiging is er niet voor niets: niet-euroland Zweden, dat jaren geleden eveneens in een diepe recessie kwam, behield wèl zijn eigen munt, en kon daardoor zijn financiële soevereiniteit behouden. Hierdoor lukte het Zweden om –in tegenstelling tot Finland- een economische depressie te voorkomen.
Het aantal Finnen dat de euro wil behouden daalde van 75% vóór de crisis tot 54% nu. 31% zegt sowieso voor de uittreding uit de eurozone te gaan stemmen. Ook op de financiële markten wordt voorzichtig rekening gehouden met een eventueel ‘Fixit’, al wordt het ‘Grexit’ (Griekenland uit de eurozone) nog altijd voor veel waarschijnlijker gehouden. (1)
David D. Letterman
(1) Focus