• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

‘Luchtdoelraketten ISIS bedreigen ook vliegverkeer Egypte, Jordanië, Israël en Saudi Arabië’

Een technische fout, een motorstoring – de eerste verklaringen van de Russische en Egyptische autoriteiten voor het neerstorten van een Russische Airbus A321 in de Sinaï op 31 oktober zijn inmiddels losgelaten en ingeruild voor een vermoedelijke bomaanslag. Een luchtdoelraket wordt nog altijd uitgesloten. Fout, zeggen de doorgaans zeer goed ingelichte inlichtingenspecialisten van het Israëlische DEBKAfile. Zij achten een luchtdoelraket goed mogelijk, omdat er de afgelopen jaren Buk-raketten vanuit Libië naar ISIS-Sinaï zouden zijn gesmokkeld. En waarom zouden diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook de KLM, anders niet meer over de Sinaï vliegen, als men zo zeker is dat ISIS géén luchtdoelraketten tot zijn beschikking heeft?

ISIS houdt zelf vol verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van de Russische Airbus, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. Het filmpje dat ISIS naar buiten bracht waarop te zien zou zijn hoe er hoog in de lucht een explosie plaatsvindt in een vliegtuig is echter nog geen afdoende bewijs. De video is van te slechte kwaliteit om te bepalen of het inderdaad om het bewuste passagiersvliegtuig van  de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia/Metrojet gaat. Volgens sommige berichten zou ISIS zelf hebben toegegeven dat de opname fake is (2).

Mijden Sinaï zinloos als het 100% zeker geen raket was

DEBKAfile wijst erop dat het zinloos is om 20.000 Britse toeristen –volgens de regering in Londen zelfs ‘voor onbepaalde tijd’- vast te laten zitten in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh omdat zij niet met het vliegtuig kunnen worden opgehaald, als men er echt zo zeker van is dat ISIS geen luchtdoelraketten heeft, zoals nog steeds wordt beweerd.

Zowel Rusland als Egypte waren niet blij met het Britse besluit, en noemden de verklaring dat het vliegtuig neerstortte door een explosief ‘prematuur’. Alleen al het feit dat de ontelbare wrakstukken en lijken van passagiers over een gebied van vele tientallen vierkante kilometers waren verspreid was echter een overduidelijke aanwijzing voor tenminste een bomaanslag.

Rusland en Westen hebben geen trek in militair ingrijpen Sinaï

De verwarrende en tegenstrijdige uitspraken van de betrokken landen duiden erop dat noch Amerika, noch Rusland, noch Groot Brittannië het zien zitten om militair in te grijpen in de Sinaï. Dat zou namelijk zo goed als onvermijdelijk zijn als erkend wordt dat ISIS daar wel degelijk over luchtdoelraketten beschikt en inderdaad de dader is.

De islamitische terreurorganisatie Ansar al-Sharia in Libië, die in september 2012 het Amerikaanse consulaat in Benghazi aanviel en de ambassadeur vermoordde, heeft in ieder geval (Russische) Buk-raketten die een bereik hebben van 3 tot 42 kilometer en dus ieder vliegtuig op grote hoogte kunnen neerhalen. Ansar al-Sharia heeft nauwe operationele banden met ISIS-Sinaï. Het is daarom goed denkbaar dat de Libische moslimterroristen deze raketten naar hun collega’s in de Sinaï hebben gesmokkeld.

Deel vliegverkeer naburige landen eveneens bedreigd

Behalve wraak voor de Russische luchtaanvallen in Syrië probeert ISIS met de aanslag op de Airbus ook de regering van de Egyptische president Fattah al-Sisi te ondermijnen. Tevens is zo’n moorddadige aanslag perfecte propaganda voor de tientallen miljoenen geradicaliseerde moslims in het Midden Oosten, Afrika en Europa.

Een bom of toch een raket – het is nog niet duidelijk, maar mocht ISIS-Sinaï inderdaad over luchtdoelraketten beschikken, dan wordt ook het vliegverkeer boven het Suez kanaal en delen van Saudi Arabië, Jordanië en Israël bedreigd. De Egyptische president Al-Sissi reist daarom naar Londen in de hoop steun te krijgen voor de militaire operaties tegen Ansar al-Sharia, omdat die een belangrijke wapenleverancier van ISIS-Sinaï is. Veel hoop dat de Britten hem zullen bijstaan hoeft hij echter niet te hebben.

David D. Letterman

(1) DEBKAfile
(2) Zero Hedge