• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Rusland creëert met S-300 raketten no-flyzone voor Westerse toestellen boven Syrië

Israëlische premier Netanyahu: ‘Relatie met Rusland ten goede veranderd – Israël zal actie ondernemen zodra Hezbollah in het bezit van kernwapens dreigt te komen’

De Russische raketkruiser Moskva in actie. Naast 64 S-300 luchtafweerraketten heeft het oorlogsschip 16 SS-N-12 raketten aan boord die speciaal zijn ontwikkeld om Amerikaanse vliegdekschepen te vernietigen.

Rusland positioneert de enorme kruiser Moskva voor de kust van de Syrische havenstad Latakia. Het oorlogsschip is bewapend met 64 geavanceerde S-300 luchtafweerraketten. Daarmee creëert Rusland feitelijk een no-flyzone boven een groot deel van Syrië, het zuiden van Turkije en tevens het noorden van Israël. Al vorige week beval het Kremlin de Amerikaanse luchtmacht zich terug te trekken uit het Syrische luchtruim, een eis die nu met kracht wordt bijgezet. Ondertussen is een hoge Russische militaire delegatie aangekomen in Israël om nauwere militaire coördinatie en samenwerking te bespreken.

De Amerikaanse regering Obama heeft de afgelopen jaren meerdere malen gedreigd een no-flyzone boven delen van Syrië af te kondigen, maar zette die plannen nooit door. Nu hebben de Russen bij volslagen verrassing het wèl gedaan.

Dat betekent dat de luchtmachten die boven Syrië actief zijn –onder andere de Amerikaanse, Canadese, Britse, Franse, Australische, Jordaanse, Israëlische en binnenkort mogelijk ook de Nederlandse- hun operaties zullen moeten afstemmen met Rusland, omdat ze anders het risico lopen te worden neergeschoten door een S-300 raket.

De enige vliegtuigen die een S-300, die een bereik heeft van 150 kilometer, kunnen ontwijken zijn stealth toestellen, en die zijn enkel in het bezit van de Amerikaanse luchtmacht. Die opereert vanuit Turkije echter alleen met F-16’s, die geen stealth technologie hebben. De S-300 kan behalve vrijwel alle Westerse vliegtuigen ook kruisraketten en andere raketten vernietigen.

Netanyahu: Relatie met Rusland ten goede veranderd

De komende dagen overlegt de Russische vice-stafchef generaal Nikolay Bogdanovsky met zijn Israëlische collega generaal Yair Golan over de nieuw ontstane situatie, en over hoe beide landen hun militaire operaties zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen.

Gisteren verklaarde premier Netanyahu in een interview met CNN dat ‘wij niet terug willen naar de dagen toen Rusland en Israël tegenover elkaar stonden. Ik denk dat onze relatie is veranderd, en over het algemeen ten goede.’ Op de vraag of hij niet bang is dat de Russische interventie in Syrië voor nog meer instabiliteit zal zorgen –iets waar Amerika en Europa het Kremlin van beschuldigen- antwoordde hij tactisch ‘Ik weet het niet. De tijd zal het leren.’

Actie als ‘Hezbollah kernwapens dreigt te krijgen’

Netnanyahu herhaalde wel dat Israël militaire actie zal ondernemen tegen iedere partij die zal proberen om moderne of zelfs kernwapens aan de door Iran gestuurde islamitische terreurbeweging Hezbollah in Libanon te geven. Het was voor het eerst dat een Israëlische premier openlijk erkende dat de mogelijkheid bestaat dat een terreurorganisatie de beschikking zou kunnen krijgen over nucleaire wapens.

Hoewel Israël en Rusland scherp verdeeld zijn over de rol van Iran –bondgenoot van Assad, en vijand van de Joodse staat- hebben beide landen de zorg over de opkomende, door het Westen gesteunde Soenitische islam -geleid door NAVO-lid Turkije en de extremisten van ISIS en Al-Nusra/Al-Qaeda- gemeen.

Turkse plannen met Syrië gedwarsboomd

Vooral voor Turkije is het Russische ingrijpen in Syrië een forse streep door de plannen om Assad af te zetten en zo ruimte te scheppen voor het begin van het herstel van het Ottomaanse Rijk, het ‘echte’ Islamitische Kalifaat. Niet voor niets beschuldigde Ankara Rusland ervan dat een toestel het Turkse luchtruim heeft geschonden (2). Het zijn de eerste schermutselingen die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk tot een nieuwe oorlog tussen beide landen zullen leiden.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) DEBKA