• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Ramkoers met Rusland: Qatar dreigt met Turkse-Saudische invasie van Syrië

Saudi Arabië dreigt Iran opnieuw met militair ingrijpen – Analisten:  Mogelijk een Turkse-Arabische aanval op Syrische en Iraanse troepen bij Damascus – Syrië: toch het begin van de Derde Wereldoorlog?

De vlaggen van de belangrijkste partijen die op dit moment actief militair betrokken zijn bij de oorlog in Syrië. Rood gekleurd: Anti-Assad (afgebeeld: Turkije, Saudi Arabië, Jordanië; verder: VS, Groot Brittannië, Frankrijk, Australië, Ver.Ar.Emiraten, Qatar); Groen gekleurd: Pro-Assad (Rusland, Iran, Hezbollah, Koerden); Geel gekleurd: Dubbele / tegenstrijdige belangen (Irak, Israël). Verder is China (pro-Assad) militair aanwezig, maar nog niet actief, en trekt Canada zich uit de Amerikaanse coalitie terug. Egypte is pro-Assad maar niet militair actief. Zwart gekleurd: ruwweg door ISIS gecontroleerd gebied. O.a. Nederland doet alleen in Irak mee en is dus niet afgebeeld.

Khalid bin Mohamed Al Attiyah, de minister van Buitenlandse Zaken van het Arabische oliestaatje Qatar, onderdeel van het Westerse bondgenootschap dat tegen de Syrische president Assad vecht, dreigt samen met Turkije en Saudi Arabië Syrië binnen te vallen om ‘het Syrische volk te beschermen’. Dat zou een rechtstreekse militaire confrontatie met Rusland en Iran betekenen. De Saudische collega van Al Attiiyah, minister al-Jubeir, verklaarde eerder deze week dat ‘wij Iran, dat moet stoppen zich te mengen in andere landen in de regio, zullen confronteren en al onze politieke, economische en militaire macht zullen gebruiken om ons grondgebied en ons volk te beschermen.’

Steun aan moslimterroristen

‘Als om de Syriërs te beschermen tegen de gruweldaden van het regime een militaire variant nodig is, dan: ja,’’  zei minister Al Attiyah op de vraag of Qatar militair ingrijpen in Syrië overweegt. Qatar steunt onder andere Al-Nusra/Al-Qaeda en een andere islamitische terreurgroep genaamd Ahrar Ash Sham, volgens de minister behorende tot de ‘gematigde oppositie’ – waarvan inmiddels ondubbelzinnig is aangetoond dat deze in werkelijkheid helemaal niet bestaat.

Net als in Irak worden grote delen van Syrië gecontroleerd door ISIS, dat tusssen de 40.000 en 200.000 strijders heeft (1). Analisten stellen dat Saudi Arabië waarschijnlijk nog meer geld en wapens naar de anti-Assadgroepen Syrië zal sturen. De afgelopen jaren blijken veel door de Arabieren, Turken en het Westen geleverde wapens in de handen van islamitische terreurgroepen zoals Al-Nusra/Al-Qaeda en ISIS te zijn gevallen.

Arabische en Turkse luchtaanvallen

De tijdelijk bij de Amerikaanse Harvard universiteit werkende invloedrijke Saudiër Nawaf Obaid schreef in oktober voor CNN dat zijn land ‘gedwongen zal worden een coalitie van landen aan te voeren in een luchtcampagne tegen de overblijfselen van de Syrische strijdkrachten, Hezbollah en Iraanse strijders, zodat het regime Assad zal instorten en de rebellen Damascus binnen kunnen trekken.’

De Syrië viceminister van BuZa Faisal Mekdad waarschuwde dat het een ‘desastreuze fout’ zou zijn van Qatar –en daarmee Saudi Arabië en Turkije- om militair in te grijpen in zijn land. ‘Dat zullen wij als directe agressie beschouwen. Ons antwoord zal zeer hard zijn.’

Begint de Derde Wereldoorlog alsnog in Syrië?

Het behoeft geen uitleg dat als de Arabieren en Turken de Iraanse troepen in Syrië gaan bombarderen, die vlakbij de Russische luchtmachtbasis Latakia zijn gelegerd, de zaken heel snel uit de hand zullen lopen. President Putin zal geen seconde toestaan dat Arabische en Turkse vliegtuigen Syrische of Iraanse eenheden gaan bombarderen.

Vanzelfsprekend zal Amerika na het eerste Saudische of Turkse toestel dat door de Russen wordt neergeschoten zeggen ‘geen andere keus’ te hebben dan zijn bondgenoten militair bij te staan. Kortom: dan ontstaat er in Syrië een directe confrontatie tussen de VS en Rusland, die dan heel snel op de Derde Wereldoorlog kan uitlopen. Waarbij we nogmaals onderstrepen dat het Westen dan aan de kant van Al-Qaeda vecht, en de Russen de seculiere Syrische regering verdedigen.

Het Westen heeft de kant gekozen van de radicale (Soenitische) islam, waar Rusland juist tegen optreedt. Dus wie zijn anno 2015 nu eigenlijk de ‘good guys’ en de ‘bad guys’? In en rond Syrië tekent zich dan ook het begin van een Bijbels apocalyptisch scenario af, al is het nog te vroeg om met enige zekerheid te kunnen zeggen dat dit inderdaad het begin van de ‘Road to Armageddon’ is.

David D. Letterman

(1) Sputniknews
(2) Zero Hedge
(3) Bloomberg