• Laatste nieuws

 • BREAKING NEWS 2017

 • Ik zoek Contact

 • Zoekmachine

 • Malle Piet doet mee !

 • Acceptatie Talenten bij:

  Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

 • Producten

 • Purmerend

 • Provincie en stad

  Friesland
 • Holland

 • Acties in steden

 • Deelnemers

 • Muziek

 • Uw bankrekening

 • Bankrekening openen ?

VN-sancties omzeild: Noord Korea en Iran sluiten militair samenwerkingsverdrag

Inlichtingendiensten: Noord Korea kan uiterlijk in 2018 Verenigde Staten raken met ICBM’s – Iran kan door miljardencontracten met Europese bedrijven export- en inkomstenverlies Noord Korea door VN-sancties compenseren

2017-08-09-13-24-07.getty - iran noord korea 01

Iran en Noord Korea onderhouden al geruime tijd nauwe banden met elkaar (foto van een eerdere topontmoeting). (3, Getty Images)

Nadat president Donald Trump Noord Korea ‘fire and fury’ en ‘frontale kracht zoals de wereld nog nooit heeft gezien’ in het vooruitzicht stelde, reageerde het Stalinistische regime in Pyongyang vrijwel onmiddellijk met het dreigement de grote Amerikaanse basis op het eiland Guam in de Stille Oceaan met ballistische raketten te vernietigen. In de wereldpers was er vreemd genoeg geen aandacht voor het feit dat Noord Korea zojuist een militair samenwerkingsverdrag met Iran heeft gesloten, waarmee de VN-sancties worden omzeild. Iran heeft dit jaar net als Noord Korea eveneens diverse ballistische raketten gelanceerd, en met een ruimteraket aangetoond dat het de kunst van het fabriceren van ICBM’s meester is (4). De grote vraag is waarom Noord Korea wel door sancties wordt getroffen, maar Iran door met name Europa juist met nieuwe handelsovereenkomsten wordt beloond.

Volgens het Japanse ministerie van Defensie is er bewijs dat Noord Korea kernbommen kan verkleinen, zodat ze op een raket passen. Daarmee zou het land technologisch veel verder zijn dan werd ingeschat. De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat Pyongyang inmiddels zo’n 30 tot 60 kernwapens heeft geproduceerd, eveneens veel meer dan de tot nu toe aangenomen 10 tot 20. Uiterlijk volgend jaar kan Noord Korea een ICBM op de Verenigde Staten afschieten, zo wordt nu gezegd. (2)

Militaire samenwerking Iran en Noord Korea

Of het allemaal klopt valt natuurlijk nooit te controleren, maar feit is dat de oorlogsretoriek aan beide kanten van de oceaan flink wordt opgevoerd. De massamedia berichten daar uitgebreid over, maar verzuimen tegelijkertijd te berichten dat Noord Korea zojuist een militair samenwerkingsverdrag heeft gesloten met Iran, waar grote Europese bedrijven zoals Airbus en Shell de afgelopen tijd juist weer miljardencontracten mee hebben afgesloten.

De nr.2 van het dictatoriale regime in Pyongyang, parlementsvoorzitter Kim Yong Nam, was tot 7 augustus 10 dagen lang in Iran, officieel om de beëdiging van president Hassan Rouhani bij te wonen en de nieuwe Noord Koreaanse ambassade in Teheran in te wijden. Nam had echter een grote delegatie hoge militairen meegenomen, die urenlange vergaderde met de leiders van de Iraanse Revolutionaire Garde en het Iraanse nucleaire- en rakettenprogramma.

De details van deze ontmoetingen werden natuurlijk geheim gehouden, maar het laat zich raden dat Iran in ruil voor de verder gevorderde Noord Koreaanse technologie miljarden naar Pyongyang zal overmaken (1), geld dat juist omdat de VN-sancties tegen de Shi’itische republiek werden opgeheven beschikbaar is gekomen, en ook Europese bedrijven weer lucratieve contracten met het land afsluiten.

Ook Iran test ballistische lange-afstandsraketten

Iran heeft de afgelopen jaren al talloze malen gedreigd om Amerika, Israël en/of Saudi Arabië te vernietigen. Het voerde dit jaar net als Noord Korea al enige malen testen met ballistische- en ruimteraketten uit, zoals de Safir-2, die componenten van de Noord Koreaanse BM-25 raket bevat en een bereik heeft tot 4000 kilometer, en de Simorgh of Safir-3, die volgens schattingen doelen op 7500 kilometer kan raken (4). De Safir-2 is in staat om Amsterdam te bereiken, De Safir-3 het puntje van Canada, net tekort voor een rechtstreeks aanval op de VS.

Het enige verschil met Noord Korea is dat de Iraanse dreigementen doorgaans niet rechtstreeks door de politieke leiders, maar meestal door militaire en religieuze topfiguren worden geuit. Wat ongetwijfeld zal meespelen is dat Iran één van de grootste olieproducenten ter wereld is, en Noord Korea de wereld niets te bieden heeft.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) Infowars
(3) Afbeelding: Getty Images / Vrij voor redactioneel en creatief gebruik
(4) DEBKA
(5) Xandernieuws