• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

China waarschuwt VS: Wij zullen aanval op Noord Korea tegenhouden

Analisten: Koreaanse situatie is net zo gevaarlijk als Cubaanse raketcrisis

2017-08-11-15-32-58.av-J-20 - 02

China beschikt inmiddels over hypermodern materieel waarmee het de Amerikanen heel lastig kan worden gemaakt. (afbeelding: J-20 stealth gevechtsvliegtuig (2)).

China heeft de Verenigde Staten en Zuid Korea gewaarschuwd dat het niet zal toestaan dat met een militaire aanval zal worden geprobeerd om het Noord Koreaanse regime omver te werpen. ‘Wij zullen hen beletten dat te doen,’ aldus een officiële verklaring die werd gepubliceerd in de gezaghebbende staatskrant Global Times. Met andere woorden: dan wordt het oorlog. Tegelijkertijd hebben de Chinezen ook Noord Korea gewaarschuwd: als dat land als eerste de VS en/of Amerikaanse doelen aanvalt, zal China een Amerikaanse tegenaanval niet stoppen, en neutraal blijven.

Alle partijen blijven erop hameren dat een diplomatieke oplossing de voorkeur heeft, maar die komt steeds verder uit het zicht nu zowel de regering Trump als het regime van Kim Jong-un elkaar met steeds hardere taal bedreigen. Veel analisten denken dat Trump nu nauwelijks meer terug kan, en geen andere keus heeft dan Noord Korea aan te vallen, of dat nu morgen of pas over een jaar is.

Rakettesten en militaire oefeningen

Terwijl Noord Korea een volgende rakettest lijkt voor te bereiden, zijn Amerikaanse en Japanse troepen gisteren aan een 18 daagse oefening begonnen op het eiland Hokkaido. Daar nemen 3500 man aan deel, en wordt met ‘scherpe’ artillerie geschoten. Deze Northern Viper oefeningen worden regelmatig gehouden, en zouden geen rechtstreeks antwoord op de Noord Koreaanse spanningen zijn.

Op 21 augustus volgt een veel grotere, eveneens jaarlijks terugkerende oefening met Zuid Korea, genaamd Ulchi Freedom Guardian. Daar zullen tot 30.000 Amerikaanse soldaten aan deelnemen. Noord Korea beschouwt deze oefeningen als provocaties die een voorbereiding zouden zijn voor een militaire invasie.

Net zo gevaarlijk als Cubaanse raketcrisis

De Zuid Koreaanse Nationale Veiligheid Adviseur Chung Eui-yong heeft vandaag een 40 minuten durend telefoongesprek gevoerd met zijn Amerikaanse collega H.R. McMaster over de almaar gevaarlijker wordende situatie op het Koreaanse schiereiland. Analisten noemen het inmiddels een moderne versie van de Cubaanse raketcrisis uit het begin van de jaren ’60, die op een haartje na in een kernoorlog uitmondde.

David D. Letterman

(1) Zero Hedge
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons /
Alert5
/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International