• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Rusland bouwt militaire basis in zuiden Syrië, dichtbij Israël en Amerikaans garnizoen

Syrische parlementariër zegt dat neerhalen bommenwerper zal worden vergolden met ‘massale aanvallen’ op de door Amerika gesteunde moslimmilities – De reden waarom de Amerikanen ISIS overeind houden: toekomstige controle over Syrische olie

2017-06-23-13-48-43.isis wo3 -02

De Amerikanen beschermen ISIS, omdat ze straks een legitieme reden willen om de Syrische olievelden onder controle te krijgen. Syrië, Iran en Rusland hebben echter duidelijk laten weten dit letterlijk niet zonder slag of stoot te laten gebeuren.

Nadat een Amerikaanse F-16 een Syrische Su-22, die bombardementen op stellingen van ISIS uitvoerde, neerhaalde, zegde Rusland de samenwerking met de VS in Syrië goeddeels op. Onmiddellijk begon het Kremlin in het zuiden van Syrië, op 50 kilometer van de hoofdstad Damascus, met de bouw van de eerste Russische legerbasis in dat deel van het land. De basis is slechts 100 kilometer verwijderd van de grens met Israël, en 185 kilometer van het Amerikaanse garnizoen bij de strategische grensplaats Al-Tanf met Jordanië en Irak. Bovendien dreigt een rechtstreeks confrontatie in Deir e-Zor, het olierijke gebied waar uiteindelijk alle strijdende partijen hun ogen en pijlen op hebben gericht.

De in aanbouw zijnde basis bij het dorpje Khirbet Ras al-Wa’r brengt Russische troepen op zo’n 110 kilometer afstand van Israëlische legerposities op de Golanhoogte. De Russen hopen hiermee meer controle te krijgen over het chaotische zuidoosten van Syrië, waar de door Amerikanen gesteunde milities en door Iran gesteunde groepen al geruime tijd met elkaar in gevecht zijn. Vanaf de basis kunnen tevens de belangrijkste wegen naar Damascus worden beveiligd, wat een forse steun in de rug voor de regering van president Assad zal zijn.

Overleg over zuid Syrië mislukt

Gisteren mislukte een trilateraal overleg tussen Rusland, de VS en Jordanië om in het zuiden van Syrië een gedemilitariseerde zone in te stellen. Breekpunt was de eis van Amerika dat de troepen van Iran en de islamitische terreurbeweging Hezbollah dit gebied eerst verlaten. De Russen wilden hun aftocht weliswaar garanderen, maar pas enige tijd nadat de zone is ingesteld. Ook de herovering door het Syrische leger van Abu Kamal, nabij de grens met Irak, was voor Washington onaanvaardbaar, omdat Iran daarmee zijn grip op de grensstreek zou verstevigen. (1)

We herinneren u er nog even aan dat Rusland op uitnodiging van de legitieme Syrische regering in het land heeft ingegrepen, en zonder een invasie uit te voeren. Dit in tegenstelling tot de VS, dat onder president Obama zonder de noodzakelijke toestemming van het Congres de aanval opende op Syrië, en al jaren zeer controversiële militaire steun verleent aan islamitische terreurgroepen die verbonden zijn aan onder andere Al-Qaeda. Bovendien heeft het illegale Amerikaanse ingrijpen in Syrië en eerder Libië de moslimmigranteninvasie van Europa veroorzaakt.

Amerika wil via Koerden controle over Syrische olievelden

Voor de toeschouwer is de grote vraag waarom Amerika zo’n groot risico nam op verdere escalatie met Rusland en Iran door een Syrische bommenwerper, die nota bene ISIS aanviel, neer te schieten.

Het antwoord is gelegen in Deir ez-Zor, waar Iran afgelopen weekend voor het eerst in zijn geschiedenis vanaf eigen grondgebied ballistische raketten op afvuurde (afstand: ca. 700 kilometer). Het Syrische regeringsleger heeft de stad Deir al-Zour nog steeds in handen, maar wordt omsingeld door ISIS. De VS wil dat de regio en de stad in handen komen van ISIS, zodat Washington een ‘legitieme’ reden heeft om de door Amerika gesteunde Koerdische strijdgroepen Deir al-Zour te laten aanvallen en veroveren.

Daarmee krijgt Washington via de Koerden de controle over de rijke Syrische olievelden, en dat is duidelijk iets wat zowel Syrië als Iran ten koste van alles willen voorkomen. Daarbij nemen beide landen het risico op een rechtstreekse confrontatie met de Amerikaanse troepen. Zo stuurt Iran steeds meer milities en ook drones richting de Amerikaanse ‘trainings’basis in Al-Tanf, en dreigde het Syrische parlementslid dat het neerhalen van de Su-22 bommenwerper zal worden vergolden met ‘massale aanvallen’ op de door Amerika gesteunde milities.

Nieuwe WO-3 lonten in kruitvat Midden Oosten

In eerdere artikelen hebben we de afgelopen jaren gewezen op gelekte Pentagon documenten en de bevindingen van de gerenommeerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh, waaruit onomstotelijk bleek dat ISIS een creatie is van de CIA, Saudi Arabië en Turkije, bedoeld om de Syrische regering van president Assad ten val te brengen, en er een Amerika-gezind radicaal moslimregime te installeren. Daarmee zou niet alleen de Syrische olie in handen van de VS komen, maar zou ook –het inmiddels in ongenade gevallen- Qatar zijn gedroomde aardgaspijpleiding naar Europa kunnen aanleggen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gaf onlangs toe dat Washington actief werkt aan regimeverandering in Iran, dat ondertussen is begonnen met gezamenlijke oefeningen met de Chinese marine. Pessimisten –of juist realisten?- zien in al deze ontwikkelingen nieuwe potentiële ‘Derde Wereldoorlog-lonten’ in het toch al zeer wankele kruitvat dat het Midden Oosten heet.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) The AntiMedia via Zero Hedge
(3) Xandernieuws