• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Golfstaten overwegen militaire actie tegen Qatar, dat beschermd wordt door Turkije

Egypte sluit 40% elektriciteit Gaza af – Door Qatar gesteunde Palestijnse terreurbeweging Hamas in het nauw, waarschuwt voor ‘explosie’ van geweld tegen Israël – Bijna confrontatie Amerikaanse en Iraanse troepen in Syrië

2017-06-13-14-39-00.midden oosten shia tegen soeni crescent 01a

De traditionele vete tussen tussen de Soenitische islam (rode maansikkel, met Saudi Arabië als kernland) en Shi’itische islam (groene maansikkel, geleid door Iran) wordt inmiddels in tal van landen met militair geweld uitgevochten.

Volgens bronnen in het Midden Oosten overwegen Saudi Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische emiraten om militaire actie te ondernemen tegen Qatar vanwege de niet aflatende steun voor islamitische terreurgroepen zoals de Moslim Broederschap en Hamas. Het kleine emirateneiland, ’s werelds grootste aardgasproducent, heeft nauwe banden met het gehate Iran, waar de hoofdstad Teheran vorige week woensdag het doelwit was van dodelijke terreuraanslagen door ISIS. Analisten twijfelen er niet aan dat deze aanslagen een Saudische waarschuwing aan Iran waren om de anti-Arabische activiteiten via Qatar stop te zetten (3). Aangezien Turkije de weg heeft vrijgemaakt om 10.000 troepen in Qatar te legeren (5)(6), is het gevaar van het uitbreken van een nieuwe grote Midden Oosten oorlog flink toegenomen.

Naast de genoemde drie oliestaten hebben ook Bahrein, Jordanië en diverse andere landen in de regio de diplomatieke banden met Qatar verbroken, alsmede ook alle transportverbindingen over land, zee en door de lucht. De Golfstaten eisen dat Qatar officials van de Moslim Broederschap en Hamas, die altijd een veilige en rijk beloonde thuishaven op het eiland hebben gehad, uitwijst, en zijn belangrijkste propagandazender, het bekende Al Jazeera TV, uit te lucht haalt.

Hamas dreigt met ‘explosie’ van geweld tegen Israël

Tegelijkertijd kreeg een delegatie van Hamas in Caïro te horen dat de terreurgroep de naar de Gazastrook gevluchte Moslim Broederschap leden moet uitleveren, en de militaire samenwerken met ISIS in de Sinaï moet stopzetten. Ook eist de Egyptische regering een einde aan de wapensmokkel naar de Gazastrook.

Omdat Hamas weigerde mee te werken, sloot Egypte 40% van de elektriciteitsvoorziening in Gaza af, waardoor onder andere ziekenhuizen en de watervoorziening in de problemen zijn gekomen, en de Palestijnse bevolking hun koelkasten urenlang moeten uitzetten. (Had Israël de stroom afgesloten, hadden alle Europese media en politici moord en brand geschreeuwd. Waar leest en hoort u er nu iets over, nu Egypte en de Golfstaten erachter zitten?)

Hamas heeft vaker met dit bijltje gehakt, en dreigt nu met een ‘explosie’ van geweld – niet tegen Egypte, maar tegen Israël. Egypte heeft Israël en de Palestijnse Autoriteit in Ramallah echter gevraagd om de druk op Hamas hoog te houden, om zo de broze samenwerking tussen de Golfstaten en Israël niet in gevaar te brengen. Op de achtergrond speelt daar ook een mogelijk alomvattend vredesverdrag in mee, waar president Donald Trump in alle stilte hard aan zou werken.

Turkse militaire bescherming voor Qatar

Uit angst voor een Saudische invasie heeft Qatar zijn kleine legertje met 16 Leopard tanks ondertussen in hoogste staat van paraatheid gebracht (7). De Emir van Qatar gaat zelfs een paleis in Teheran kopen voor het geval hij moet vluchten.

Een extra lont in het kruitvat is het besluit van het Turkse parlement om de weg vrij te maken om tot 10.000 soldaten in Qatar te legeren op een basis waar op dit moment nog slechts 150 Turken aanwezig zijn. Brisant is dat NAVO-partner de Verenigde Staten een basis in Qatar hebben, die als cruciaal wordt beschouwd in de strijd tegen ISIS. (8)

De Turkse dictator Recep Erdogan verklaarde dat hij persoonlijk zou hebben ingegrepen als de beschuldigingen dat Qatar ‘het terrorisme’ steunt, waar zouden zijn. Erdogan is daarom tegen de Arabische sancties tegen Qatar, en beloofde  ‘de banden met Qatar verder te ontwikkelen.’ De Turkse vriendschap met Qatar kan worden verklaard door de gezamenlijke steun aan de Moslim Broederschap terreurbeweging.

Daarmee komen we bij nog een lont in het kruitvat Midden Oosten: een toekomstige militaire confrontatie tussen Turkije en Egypte. Op het hoogtepunt van de crisis in Egypte in 2012-2013, toen het leger besloot de orde in het land te herstellen en Moslim Broederschap president Mohamed Morsi af te zetten, dreigden de Turken zelfs een paar keer rechtstreeks met een oorlog.

Bijna confrontatie VS en Iran in Syrië

De burgeroorlog in Syrië –beter kunnen we zeggen ‘proxy’ oorlog tussen de Westerse-Arabische coalitie en de as Rusland-Iran-Syrië- gaat ondertussen onverminderd door. Precies een week geleden bombardeerden de Amerikanen een konvooi met Iraanse, Syrische en Hezbollah troepen, die onderweg waren naar de belangrijke Al-Tanf grensovergang met Jordanië en Irak. Een dag later werd het complete ISIS commando op de Golanhoogte, die grenst aan Israël, door een ‘mysterieuze raket’ weggevaagd (4).

Zowel Iran als Syrië hebben bondgenoot Rusland om militaire steun gevraagd tegen de Amerikaanse militaire acties. De VS heeft ondertussen op 55 kilometer afstand van Al-Tanf een rode lijn geplaatst. Als de Iraanse Revolutionaire Garde, en/of hun bondgenoten die overschrijdt, wordt er militair ingegrepen. Dat gebeurde vervolgens al op 8 juni, toen Iran de Amerikanen met een drone uitdaagde, die onmiddellijk werd neergeschoten.

De Russen slaagden er vervolgens in de situatie diplomatiek te kalmeren. Toch stuurde de Iraanse generaal Soleimani een contingent troepen tot op één kilometer van de Amerikaanse rode lijn. Tegelijkertijd werd de enige verbindingsweg tussen het Amerikaanse troepen in het zuiden en noorden van Syrië door een pro-Iraanse strijdmacht veroverd.

Midden Oosten kan zomaar in brand vliegen

Het olierijke gebied rond Deir ez-Zor is de volgende locatie waar een rechtstreekse confrontatie tussen Amerika en Iran dreigt. Kortom: de zeer complexe situatie in het Midden Oosten, waar feitelijk niets en niemand ‘zwart/wit’ is en verschillende, vaak tegenstrijdige belangen nastreeft, zorgt er –opgeteld bij de talloze oude en nieuwe brandhaarden- voor dat er plotseling ergens een dominosteen kan omvallen, een schot kan worden gelost, die het hele Midden Oosten in brand kan steken, en ook de supermachten in een nieuwe (wereld)oorlog kan storten.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) Anonymous
(4) DEBKA
(5) Shoebat
(6) Shoebat
(7) Zero Hedge
(8) Zero Hedge
(9) Xandernieuws