• Laatste nieuws

 • BREAKING NEWS 2017

 • Ik zoek Contact

 • Zoekmachine

 • Malle Piet doet mee !

 • Acceptatie Talenten bij:

  Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

 • Producten

 • Purmerend

 • Provincie en stad

  Friesland
 • Holland

 • Acties in steden

 • Deelnemers

 • Muziek

 • Uw bankrekening

 • Bankrekening openen ?

‘Amerikanen verantwoordelijk voor verspreiding WannaCry gijzelvirus’

VS brengt gerucht in omloop dat Noord Korea mogelijke dader is

2017-05-16-13-17-56.chemnitz station getroffen door wannacry gijzelvirus

Op het station van het Duitse Chemnitz werden de informatieborden boven de perrons door het gijzelvirus getroffen.

Nederland werd amper getroffen, maar in tal van andere landen zorgde het WannaCry ‘gijzelvirus’, dat de bestanden van computers op slot gooit en van de gebruiker ‘losgeld’ eist, voor enorme problemen. Volgens de Financial Times houdt de Russische president Vladimir Putin –wiens land het zwaarst getroffenen werd- de Amerikaanse geheime diensten verantwoordelijk voor de wereldwijde cyber aanval. Putin waarschuwde dat de Amerikaanse NSA met opzet software heeft ontworpen om computersystemen te infiltreren en manipuleren. ‘Microsoft heeft het meteen gezegd: de eerste bron van dit virus zijn de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Rusland heeft er absoluut niets mee te maken.’

Naast een groot aantal instanties in Rusland werden in China vele tienduizenden bedrijven getroffen door de aanval met het gijzelvirus. Grootschalige verspreiding in Europa kon ternauwernood worden gestopt, al werden in Groot Brittannië diverse ziekenhuizen lam gelegd, en in Spanje delen van het telecom concern Telefónica. In de VS werd de internationale expediteur FedEx getroffen (3).

Microsoft: Regeringen moeten zich schade voor burgers bewust worden

Microsoft jurist Brad Smith verwijt de Amerikaanse autoriteiten niet afdoende en niet tijdig te hebben gewaarschuwd voor de door Microsoft ontdekte kwetsbare punten in software. ‘Wereldwijd zouden de regeringen wakker moeten zijn geschud door deze aanval,’ zei Smith. ‘Wij hebben regeringen nodig die zich bewust zijn van de schade voor burgers, die ontstaat door een opeenstapeling van zulke software veiligheidsproblemen.’

Volgens Europol werden minstens 200.000 computersystemen in 150 landen geïnfecteerd met het gijzelvirus, dat misbruik maakt van een beveiligingslek in Windows besturingssystemen die niet tijdig zijn geüpdatet met de nieuwste virusdefinities. Microsoft heeft dit lek namelijk al in maart gedicht.

Rusland zwaar getroffen

Ook internationale veiligheidsexperts gaan ervan uit dat het virus is ontwikkeld door de NSA. In Rusland werden het ministerie van Binnenlandse Zaken, mobiele telecom aanbieder MegaFon, de Sberbank en een flink aantal andere ministeries en staatsondernemingen aangevallen. Kaspersky Labs in Moskou bevestigde dat Rusland daarmee het zwaarst getroffen land was. Slechts enkele dagen eerder hadden de Amerikanen de antivirus gigant nog beschuldigd van ‘anti-Amerikaanse agitatie’.

Putin benadrukte echter dat ‘er bij ons nergens aanzienlijke schade is aangericht. Maar over het algemeen is het zorgwekkend. Men kan deze geest niet meer zomaar terug in de fles stoppen. Als het door geheime diensten werd gecreëerd, kan het ook schade toebrengen aan de maker.’ (1)

Amerikanen beschuldigen Noord Korea

De Amerikanen hebben het gerucht in omloop gebracht dat Noord Korea mogelijk achter het virus zit (2). Eerder bleek dat de beruchte hacks van de servers van de Democratische partij vorig jaar eveneens uit het land zelf –uit nota bene Washington- afkomstig waren, en niet uit Rusland, zoals de Democraten en de vrijwel geheel door hen gecontroleerde reguliere media valselijk beweerden.

David D. Letterman

(1) Anonymous
(2) NOS
(3) Anonymous
(4) Xandernieuws