• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Turkije uit de NAVO? ‘VS en Duitsland verlaten luchtmachtbasis Incirlik’

Nieuwe Amerikaanse basis in Syrië zal worden gebruikt voor groot offensief tegen ISIS en beschermen Koerdische gebieden tegen Turkse leger

2017-04-09-02-49-34.tabqa basis vs in syrie 2017 a

Russische én Amerikaanse bases in hetzelfde door burgeroorlog en ISIS/Al-Qaeda verscheurde land, plus Amerikaanse vliegtuigen die de Koerden gaan beschermen tegen NAVO ‘bondgenoot’ Turkije – hoe lang zal dat goed gaan?

De Amerikaanse luchtmacht heeft besloten om de belangrijke luchtmachtbasis Incirlik in Turkije te verlaten. De Duitse collega’s zouden op het punt staan hetzelfde te doen. De Amerikanen gaan hun vliegtuigen en troepen verplaatsen naar een nieuwe, bijna voltooide basis in Syrië, vanwaar ze de Koerdische enclaves in het land gaan beschermen tegen het Turkse leger. Niemand durft het zelfs nog maar te fluisteren, maar dit begint sterk op het begin van het einde van het Turkse NAVO lidmaatschap te lijken.

De Amerikanen werken de klok rond om een nieuwe grote luchtmachtbasis bij Tabqa te bouwen, op slechts 110 kilometer ten westen van Raqqa, ‘hoofdstad’ van ISIS in Syrië. Vijf andere bases en vliegvelden in het Syrisch-Iraakse grensgebied worden uitgebreid en/of geschikt gemaakt voor militaire toestellen.

Tabqa, dat eind maart met Amerikaanse hulp door het SDF (Syrian Democratic Force) werd veroverd, wordt de belangrijkste ‘hub’ voor de Amerikaanse luchtmacht in de regio, en zal worden gebruikt voor een groot offensief tegen ISIS in Raqqa, waar zowel de Koerden als diverse Arabische legeronderdelen aan mee zullen doen. Zodra de basis klaar is, zal de VS in staat zijn om twee keer zoveel vliegtuigen en helikopters in Syrië in te zetten als de Russen er nu hebben.

Kernwapen dreigementen Erdogan de druppel

De VS trekt zich vermoedelijk terug van Incirlik na de belegering van de basis vorig jaar door Turkse veiligheidstroepen, en vooral vanwege het nauwelijks verhulde dreigement van de Turkse dictator Erdogan om de Amerikaanse kernwapens op de basis in beslag te nemen. President Trump wil de betrekkingen met Erdogan en de samenwerking met het Turkse leger hoe dan op een laag pitje zetten.

Ook Duitsers weg

De Duitsers staan eveneens op het punt om Incirlik te verlaten, en kijken naar nieuwe locaties in Cyprus en Jordanië. Duitsland is zeer geïrriteerd over Erdogans chantage met het sturen van een nieuwe migranten vloedgolf naar Europa, en over zijn voortdurende ‘Nazi’s’ en ‘fascisten’ beschuldigingen aan het adres van Berlijn (en Den Haag). Daarnaast willen Europa en Amerika de boot afhouden omdat Erdogan vorig jaar vele tienduizenden veronderstelde politieke tegenstanders heeft laten oppakken, gevangen zetten en/of laten ontslaan.

VS gaat Koerden tegen Turken beschermen

Tot slot hoop president Trump met de nieuwe basis bij Tabqa de toegang van Iran tot het land te kunnen blokkeren, en zullen de Koerdische enclaves in Syrië een militair schild krijgen tegen het Turkse leger. (1)

Einde Turks NAVO lidmaatschap in zicht?

Daarbij komt dat het Russische fregat Admiral Grigorovic, dat gisteren door de Bosporus richting de Middellandse Zee voer, juist aan een gezamenlijke oefening met de Turkse marine had deelgenomen. Al deze ontwikkelingen lijken erop te wijzen dat het Turkse NAVO lidmaatschap op zijn minst serieus ter discussie staat, en bij ongewijzigde koers van Ankara in de toekomst wel eens beëindigd zou kunnen worden.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) Xandernieuws