• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Israël waarschuwt Rusland en Iran met bommen op luchthaven Damascus

Pro-Iraanse strijdmacht rukt op richting grens met Israël – Minister Defensie Lieberman: ‘Israël zal Iraanse troepen bij grens Golan niet tolereren’

2017-04-27-13-34-07.pro-iraanse strijdmacht richting golan 01a

Rood: oprukkende pro-Iraanse strijdmacht. Blauw: Israëlische raketaanval, met rechts een fotootje van afgelopen nacht van een explosie op de luchthaven van Damascus.

De Israëlische luchtmacht heeft afgelopen nacht een aanval uitgevoerd op de luchthaven van Damascus. Daarbij werd een opslagplaats met wapens bedoeld voor de islamitische terreurgroep Hezbollah vernietigd. Volgens Israëlische defensiespecialisten is de aanval een waarschuwing aan het adres van Rusland en Iran, dat de Joodse staat niet zal toestaan dat Iraanse- en Hezbollah troepen oprukken naar de grens op de Golanhoogte. Nu dat toch lijkt te gebeuren, zou er al snel een grote militaire confrontatie kunnen plaatsvinden.

Getuigen zagen hoe raketten vanuit Israël een serie grote explosies veroorzaakten op de luchthaven van Damascus. Het was bepaald niet de eerste Israëlische aanval in Syrië; vorig jaar werden andere doelen bij Damascus gebombardeerd, en werden op de Golanhoogte twee prominente Hezbollah commandanten, waaronder de zoon van de militaire leider Imad Mughniya, die zelf in 2008 in de Syrische hoofdstad werd vermoord.

Impliciete bevestiging

De Israëlische minister van Inlichtingen Yisrael Katz gaf zoals gebruikelijk geen rechtstreekse bevestiging dat de aanval van vannacht door Israël werd uitgevoerd, maar verklaarde wel dat het incident volledig in overeenstemming is met het beleid om te voorkomen dat het door Iran aangestuurde Hezbollah de beschikking krijgt over nog meer geavanceerde wapens. Hezbollahs officiële belangrijkste doel is de totale vernietiging van de Joodse staat, en heeft daarvoor in Libanon al zeker 100.000 raketten en projectielen verborgen.

Israël zal pro-Iraanse troepen op Golan niet tolereren

De luchtaanval op het vliegveld houdt rechtstreeks verband met het offensief van een Syrische-Iraanse-Hezbollah strijdmacht, die sinds afgelopen nacht richting de grens met Israël op de Golanhoogte optrekt. Dat gebeurt ondanks de waarschuwingen van minister van Defensie Avigdor Lieberman, die deze week in Moskou is voor een internationale veiligheidsconferentie. Na een ontmoeting met zijn Russische collega Sergey Lavrov verklaarde Lieberman dat ‘Israël niet zal toestaan dat Iraanse en Hezbollah troepen zich aan de Golangrens concentreren.’

Toen duidelijk werd dat Rusland en Iran zich hier niets van aantrokken, en de pro-Iraanse strijdmacht toch richting de Golan optrok met de bedoeling de door de rebellen bezette dorpen te bevrijden, voerde Israël het bombardement op de luchthaven van Damascus uit.

Naarmate de strijdmacht vordert, zal Israël het niet bij dit bombardement laten, en op zeker moment vermoedelijk overgaan tot een rechtstreekse aanval zodra de pro-Iraanse troepen de grens op de Golan naderen en het gebied in bezit proberen te nemen. Dat zou een eerste rechtstreekse militaire confrontatie tussen Israël en Iran betekenen, met mogelijk verstrekkende gevolgen.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) DEBKA
(5) Zero Hedge (beelden bombardement uit de verte)
(6) Xandernieuws