• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

Rusland waarschuwt Israël voor confrontatie na luchtaanvallen op bases in Syrië

Nieuw Israëlische Arrow afweersysteem voor de eerste keer gebruikt om Syrische luchtdoelraket met succes te onderscheppen – Onacceptabel voor Israël: Militaire eenheid onder leiding van Iraanse generaal onderweg naar Golan grensgebied

2017-03-20-14-10-42.17 maart 2017 aanvallen israel in syrie 01a

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd werd de Israëlische ambassadeur Cary Koren op het matje geroepen bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De eerste keer was nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen op 17 maart bij Homs en Palmyra bombardementen uitvoerden op bases die worden gebruikt om zowel Iraanse troepen als het door Teheran aangestuurde terreurleger van Hezbollah te bewapenen. Op de T4 basis bij Palmyra zijn ook Russen gelegerd, maar dat weerhield Israël niet van ingrijpen. De tweede keer was nadat een Israëlische drone op 19 maart de Syrische militieleider Yasser Sayad uitschakelde.

Israël grijpt zelf in na weigering Putin

De Israëlische premier Netanyahu dringt er al maanden bij de Russische president Putin op aan om er in Syrië voor te zorgen dat de Iraanse en Hezbollah strijdkrachten niet het Golan grensgebied met Israël gaan bezetten, vanwaar een aanval op de Joodse staat kan worden gelanceerd, en tevens om te voorkomen dat de toch al tot de tanden bewapende Shi’itische terreurbeweging de beschikking krijgt over grote hoeveelheden moderne wapens uit Rusland en Iran.

Netanyahu’s pleidooien bleken aan dovemansoren gericht, waarna de regering in Jeruzalem uiteindelijk besloot om dan maar zelf in te grijpen. Op 17 maart drongen Israëlische gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Syrië binnen om bij Homs en Palmyra bases van waaraf Iran en Hezbollah worden bevoorraad en bewapend te bombarderen. Bij Palmyra was dat de T4 basis die door Russische gevechtshelikopters en troepen wordt beschermd.

Nieuw Arrow afweersysteem vernietigt Syrische raket

Na de aanvallen vuurde het Syrische leger een SA-5 (/S-200) luchtdoelraket op de terugkerende Israëlische jachtbommenwerpers af. Luttele seconden voordat de raket doel zou treffen, werd deze vernietigd door een Israëlische Arrow afweerraket, de eerste keer dat dit hagelnieuwe systeem werd gebruikt – en met succes. De enorme dreun die dit veroorzaakte was tot 150 kilometer ver in Israël te horen, en deed volgens de berichten een paar miljoen mensen uit hun slaap opschrikken.

Zoals verwacht kon worden was Rusland woedend, vooral vanwege de aanval op de T4 basis bij Palmyra. Ambassadeur Koren werd te verstaan gegeven dat militaire aanvallen in Syrië niet meer getolereerd zullen worden.

Israëlisch drone schakelt Syrische militieleider uit

Toch was het twee dagen later opnieuw zover. Een Israëlische drone schakelde bij het op de Golan gelegen Quneitra de Syrische militieleider Yasser Sayad uit. Sayad was onderweg naar Hezbollah eenheden die bezig zijn om dorpen op de berg Hermon, die door Syrische rebellen worden gecontroleerd, schoon te vegen, zodat de weg naar de Golan en daarmee de grens met Israël vrij wordt gemaakt.

Opnieuw werd ambassadeur Koren op het Russische ministerie ontboden. Deze keer was de waarschuwing nog krachtiger, en kreeg ze te horen dat Israël het risico loopt op een militaire confrontatie met het Russische leger in Syrië.

Iraanse generaal met eenheid onderweg naar grensgebied

Bovendien werd gisteren ontdekt dat de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een 1500 man sterke Iraakse Shi’itische militie onderweg is om het Hezbollah offensief op de berg Hermon te versterken. Deze militie van de Al Nojba beweging was afkomstig uit de noordelijke stad Aleppo, en moet daarom wel door de Russen zijn opgemerkt.

De regering Netanyahu heeft echter een duidelijke rode lijn getrokken, en zal niet blijven toestaan dat Hezbollah, Iran en paramilitaire Syrische groepen zoals de Golan Bevrijdingsbrigades onder Russische bescherming worden bewapend, en in staat worden gesteld om het grensgebied met Israël, zoals de Golanhoogte, te veroveren. Nieuwe Israëlische aanvallen in Syrië zijn dan ook waarschijnlijk, waardoor de spanningen met Rusland verder zullen oplopen, waardoor het risico op een directe militaire confrontatie steeds groter wordt.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) DEBKA
(3) DEBKA
(4) Xandernieuws