• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

VN waarschuwt voor hongersnood Jemen: Miljoenen dreigen te sterven

80% van de bevolking aangewezen op voedselhulp – Iedere 10 minuten sterft een kind van onder de 10 – Iran schuldig aan veroorzaken religieuze oorlog

2017-01-28-14-15-38.jemen burgeroorlog 01a

Het mensenlijk leed in Jemen is nu al niet te overzien.

De Verenigde Naties waarschuwen dat in het Arabische Jemen de grootste voedselcrisis ter wereld woedt, en als er niet snel iets wordt gedaan aan de burgeroorlog in het land, dit jaar miljoenen mensen en kinderen dreigen om te komen van de honger. Inmiddels is 80% van de bevolking aangewezen op voedselhulp.

Jemen, één van de 10 strengste islamitische staten ter wereld, staat na een jarenlange burgeroorlog totaal op instorten. Het leger van de Soenitische president Abd Rabbo Mansur Hadi vecht sinds september 2014 tegen de Shi’itische Houthi’s, die door Iran worden gesteund, bewapend en getraind, en tegen andere moslimgroepen die de voormalige president Ali Abdallah Saleh zijn trouw gebleven.

Sinds maart 2015 krijgt president Hadi hulp van een door Saudi Arabië en Egypte aangevoerde Arabische coalitie, die onder andere luchtaanvallen op de opstandelingen uitvoert. In april 2015 bombardeerden de Saudi’s het Russische consulaat in de stad Aden, wat een vergelding zou zijn geweest voor de veronderstelde Russische steun aan de Iraanse interventie. De Verenigde Staten richten zich al geruime tijd met droneaanvallen tegen de aan Al-Qaeda en ISIS verbonden terreurgroepen in het land.

De VN eist nu een wapenstilstand, zodat er dringend noodzakelijke humanitaire hulp kan worden verspreid. Dat is een lastige opgave, omdat de haven van Hudaida is vernietigd, en de internationale luchthaven van de hoofdstad Sanaa is gesloten. Tevens wordt aangedrongen op politieke onderhandelingen om het conflict te beëindigen.

In Jemen, dat bijna geheel afhankelijk is van import, is 80% van de bevolking op voedselhulp aangewezen. Als er niet snel iets verandert, dan dreigt een enorme ramp. Twee miljoen mensen hebben acute hulp nodig om te overleven. Vooral kinderen hebben het zwaar; 2,2 miljoen zijn ernstig ondervoed, een stijging van 53% in iets meer dan een jaar tijd.

VN noodhulpcoördinator Stephen O’Brien waarschuwde afgelopen donderdag de Veiligheidsraad dat het aanhoudende militaire conflict nog dit jaar een hongersnood dreigt te veroorzaken. Nu al sterft iedere 10 minuten een kind van onder de 10.

David . Letterman
(1) Epoch Times
(2) Xandernieuws