• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

‘Trump wil ambassade Jeruzalem pas opgeven als Palestijnen haatcampagne tegen Israël stoppen’

Palestijnse leider Mahmoud Abbas: Verplaatsen ambassade zou oorlogsverklaring zijn

2017-01-11-13-23-47.trump kushner jeruzalem 01a

Door een geheel andere aanpak hoopt het team Trump het conflict tussen Israël en de Palestijnen eindelijk op te lossen.

De benoeming van zijn 35 jarige schoonzoon Jared Kushner als zijn belangrijkste adviseur voor het Midden Oosten is een sterke aanwijzing dat de aankomende president Donald Trump vast van plan is om het Israëlische-Palestijnse conflict op te lossen. Zo lijkt zijn voornemen om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen bloedserieus te zijn. De Palestijnen, de Jordaanse koning Abdullah en minister van BuZa John Kerry waarschuwen dat zo’n stap de hele regio kan doen exploderen. Trump lijkt nu met een voorbehoud te komen door wel de voorbereidende werkzaamheden voor de verplaatsing te willen starten, maar vervolgens te pauzeren om de Palestijnen te bewegen hun haatcampagne tegen Israël te stoppen. Gebeurt dat niet, dan wordt wel degelijk verder gegaan met bouw van het complex in Jeruzalem.

Kushner kent Israël en de omringende Arabische landen goed en weet van het klappen van de zweep. ‘Hij zou er heel goed in zijn’ om een permanent vredesverdrag tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen, aldus Trump. ‘Veel mensen zeggen dat het me niet zal lukken. Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat ik een reden heb te geloven dat ik het wel kan.’

‘Oorlogsverklaring’; ‘Regio zal exploderen’

Afgelopen week waarschuwde Palestijnse Autoriteit leider Mahmoud Abbas dat het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem als een oorlogsverklaring zal worden opgevat, hij alle gesprekken over vrede –waar hij overigens zelf al jaren aan weigert deel te nemen- zal beëindigen, en hij de –in realiteit nooit officieel door de PA bevestigde- erkenning van Israël zal intrekken.

De Jordaanse koning Abdullah noemde Trumps plan een ‘rode lijn’ voor zijn regering, dat ‘de islamitische en Arabische straten in vuur en vlam zal zetten’. Ook de scheidende minister van BuZa John Kerry zei dat ‘er een explosie zal volgen, een absolute explosie in de regio – niet alleen in de Westbank en wellicht Israël zelf, maar in de hele regio.’

Bouw ambassade bevroren om Palestijnen kans te geven haat te stoppen

Deze dreigende taal lijkt enig effect te hebben gehad. Het team Trump onderzoekt een voorstel om wel een begin te maken met de bouw van een nieuwe ambassade op het terrein van het Allenby Camp –dat tot 1917 een Britse militaire basis was- in de wijk Talpiot in Zuid Jeruzalem, maar de bouw daarna onmiddellijk te pauzeren. De Palestijnen krijgen dan de kans om hun internationale haatcampagne tegen Israël voorgoed te beëindigen. Indien ze dat weigeren, dan wordt de nieuwe ambassade gewoon afgebouwd. (1)

Trump heeft nog meer ideeën om het tientallen jaren durende conflict definitief op te lossen. Tijdens zijn campagne maakte hij enkele malen goed duidelijk dat hij de Palestijnen als de voornaamste veroorzakers ziet, en zeker niet de Joodse plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. Daarmee breekt hij vooral met zijn voorganger Obama, die zijn beleid op exact het omgekeerde baseerde door uitsluitend Israël van alles de schuld te geven en te dwingen verregaande concessies te doen, en de Palestijnen vrijwel nergens verantwoordelijk voor te houden.

David D. Letterman

(1) DEBKA
(2) Xandernieuws