• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

‘Italianen beslissen vandaag over lot euro en EU’

Italië dankzij de euro in een depressie: Sinds 1999 geen groei productiviteit meer – McKinsey studie: 97% Italiaanse bevolking heeft sinds 2005 loon en inkomsten achteruit zien gaan

2016-12-04-17-32-58-eurozone-zwart-gat-bliksem-04d

De Italiaanse bevolking stemt vandaag in een referendum over een staatshervorming die de macht bij de burgers en regio’s weghaalt en vrijwel geheel legt bij de grootste partij in het parlement, ook als die geen meerderheid heeft. Premier Matteo Renzi heeft zijn politieke toekomst aan een ‘ja’ verbonden. Peilingen wijzen echter uit dat de Italianen het voorstel zullen verwerpen. Daarmee komt hetItaleave of Italexit, het vertrek van Italië uit de eurozone en mogelijk ook de EU, heel dichtbij. Waarnemers zijn het er allemaal over eens dat het Italiaanse vertrek het einde van de muntunie en de statenbond zal inluiden.

Net als in de VS, Nederland, Frankrijk en veel andere landen zijn de burgers in Italië het spuugzat dat er al jaren niet meer naar hen geluisterd wordt, en er over hun hoofden heen besluiten worden genomen die de meerderheid absoluut niet wil, zoals de massale immigratie van miljoenen moslims naar Europa. Het referendum over een hervorming van de staat wordt dan ook vooral als een mogelijkheid gezien om het beleid van de heersende elite in Rome en Brussel af te wijzen.

97% bevolking zag loon en inkomen dalen

Als ‘nee’ het vandaag wint, treedt Renzi af, en zouden de voor 2018 geplande verkiezingen wel eens veel eerder kunnen plaatsvinden. Dan zou de linkspopulistische* 5-Sterrenbeweging van comedian Beppe Grillo wel eens kunnen winnen. Hij heeft een referendum over het Italiaanse lidmaatschap van de eurozone beloofd, en wil daarna de lira weer invoeren. (* sommige media schrijven rechtspopulistisch, maar dat klopt niet. Movimento Cinque Stelle, kortweg M5S, heeft veel meer overeenkomsten met het Griekse ultralinkse Syriza als met bijvoorbeeld de PVV ).

De Italianen hebben alle reden tot klagen. Sinds 1999 is er geen groei van de productiviteit meer, en volgens het gerenommeerde McKinsey heeft 97% van de bevolking zijn loon en inkomen tussen 2005 en 2014 zien dalen. Italië verkeert in een diepe economische depressie, een woord dat in Brussel en de andere Europese hoofdsteden niet mag worden genoemd, omdat de burgers anders besef kunnen gaan krijgen van hoe de bankroete, faliekant mislukte Unie er écht voorstaat.

Onvoorstelbare schuldenberg Italiaanse staat en banken

Een nederlaag voor Renzi zal door de financiële markten als een brevet van onvermogen worden opgevat, en de twijfel dat het land ooit iets van zijn enorme schuldenberg ( ruim € 2 biljoen, oftewel € 2000 miljard) kan aflossen, nog groter maken. Bovendien is de Italiaanse bankensector feitelijk failliet, omdat het voor bijna € 400 miljard slechte kredieten in de boeken heeft staan. De banken hebben op korte termijn enkele tientallen miljarden nodig om overeind te blijven.

En zodra één grote Italiaanse bank omvalt, volgt er in heel Europa een kettingreactie. Buitenlandse, en met name Europese banken hebben namelijk voor  € 550 miljard aan Italiaanse banken geleend. Vooral Franse ( € 250 miljard) en Duitse ( € 92,7 miljard) banken gaan dan het schip in. In tegenstelling tot eerder Griekenland, Portugal en Ierland is het Italiaanse bankensysteem te groot om door de ECB gered te kunnen worden.

Een Italiaanse uittreding uit de eurozone zal hoe dan ook de totale instorting van de muntunie betekenen, en een ongekende schokgolf veroorzaken die zijn weerga niet kent. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Europese Unie deze grootste financiële crisis ooit kan overleven.

De euro heeft heel Europa in gevaar gebracht

De euro zou zogenaamd zijn ingevoerd om de stabiliteit en vrede te versterken, en de welvaart in Europa te verhogen. Het exacte tegendeel is gebeurd. De enigen die van de euro hebben geprofiteerd zijn de grote financiële spelers (banken), de multinationals en de heersende politieke klasse, die zich vooral in Brussel aan schandalige zelfverrijking hebben begaan. Dit alles is ten koste gegaan van de welvaart en het welzijn van de gewone man en vrouw in de straat.

Als het establishment niet heel snel wakker wordt en gaat beseffen dat zij er zijn voor het volk, en niet andersom, dan zullen de Europeanen de komende verkiezingen en referendums in hun landen aangrijpen om af te rekenen met de arrogante en totalitair opererende elite, en partijen en leiders kiezen die het roer totaal zullen omgooien.

Niemand zal kunnen ontsnappen

Adviezen om voorbereid te zijn op de welhaast zekere megacrash zijn er genoeg, maar helaas heb je voor het uitvoeren van die adviezen (goud en/of zilver kopen, je geld over verschillende banken verspreiden)  voldoende financiën nodig, in ieder geval veel meer dan u en ik doorgaans op onze rekeningen hebben staan.

We moeten eerlijk zijn: aan een crisis van een dergelijke omvang zal niemand kunnen ontsnappen.  Het enige wat u kunt doen is zorgen er psychisch zo goed mogelijk op voorbereid te zijn en deel uit te maken van een sociaal netwerk, omdat mensen elkaar straks weer zullen moeten helpen en bijstaan om het te kunnen volhouden. En dan maar hopen en bidden dat de gevestigde orde niet wéér een wereldoorlog ontketent om de schuld van alle ellende in de schoenen van anderen te schuiven.

David D. Letterman
(1) MM News
(2) Xandernieuws