• Zoekmachine

  • Acceptatie Talenten bij:

    Op onderstaande locaties worden Talenten als betaalmiddel geaccepteerd:

VS breekt wapenstilstand Syrië ; Rusland verwijt Amerika ISIS te verdedigen

Dankzij Amerikaanse luchtaanval dreigen 300.000 burgers in handen van ISIS te vallen – Amerikaanse en Turkse special forces voeren samen operaties uit in Syrië – Russisch ministerie BuZa heeft ‘de verschrikkelijke conclusie getrokken dat het Witte Huis ISIS verdedigt’

2016-09-18-13-24-20-amerikaanse-f16-start-op-12-aug-vanaf-incirlik

Een Amerikaanse F-16 stijgt op van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik.

Zoals we ruim een week geleden al schreven is er van de afgelopen maandag ingetreden wapenstilstand in Syrië nauwelijks iets terecht gekomen. De eerste 2 dagen leek het rustig, waarna er toch weer berichten kwamen over schotenwisselingen. De Amerikaanse luchtmacht heeft zelfs voor het eerst in de 5 jaar durende burgeroorlog een directe aanval uitgevoerd op het Syrische leger, wat een gevaarlijke escalatie in gang kan zetten. Rusland heeft de VN Veiligheidsraad bij elkaar geroepen, omdat er namelijk een rechtstreekse militaire confrontatie tussen de Amerikanen en Russen dreigt, met onvoorspelbare gevolgen.

VS en Turkije misbruiken gevechtspauze

Bij de Amerikaanse luchtaanval in de buurt van het vliegveld van Deir al-Sor zijn gisteren minstens 62, maar mogelijk meer dan 80 Syrische soldaten gedood. Hierdoor werd ISIS in staat gesteld om de Syrische troepen in Jebel Tharda terug te dringen, en bij Deir al-Sor in het offensief te gaan. Als deze stad valt, dan worden 300.000 burgers aan de jihadisten uitgeleverd. Het Syrische leger zegt dat dit opnieuw bewijs is dat Amerika ISIS juist ondersteunt in plaats van probeert te vernietigen.

Amerikaanse special forces werken sinds zaterdag samen met Turkse special forces bij operaties in Syrië. Rusland was van meet af aan sceptisch over het staakt-het-vuren, en ziet zich nu bevestigd in de eerder geuite vrees dat de Westerse-Turkse-Arabische coalitie de gevechtspauze enkel zou gaan misbruiken om de islamistische rebellengroepen de gelegenheid te geven zich te hergroeperen, en hen te bevoorraden.

Spoedzitting Veiligheidsraad

Rusland toont zich ‘zeer bezorgd’ over de Amerikaanse aanvallen op het Syrische leger, ‘omdat dat voortdurend tegen IS vecht,’ aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Deze luchtaanvallen brengen alles wat door de internationale gemeenschap gedaan wordt om vrede in Syrië te bereiken, in gevaar.’ Het Kremlin heeft daarom een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad aangevraagd.

‘Amerikanen waren nog nooit zó lomp’

Nadat de Amerikaanse VN ambassadeur dit ‘een stunt’ noemde, reageerde zijn Russische collega dat de luchtaanvallen ‘een zeer groot vraagteken’ zetten bij de samenwerking tussen beide landen in Syrië. Als diplomaat zou hij zelfs ‘nog nooit eerder zo’n buitengewoon vertoon van Amerikaanse lompheid’ hebben meegemaakt. (2)

‘Treurige vergissing’

De Amerikanen hebben volgens Rusland niets gedaan om te zorgen dat de door hen gesteunde islamistische rebellen zich aan het staakt-het-vuren zouden houden. Sinds maandag werd de zogenaamde wapenstilstand bijna 200 keer door hen gebroken. Volgens de regering Obama waren de luchtaanvallen echter tegen ISIS en Al-Qaeda gericht, en waren de bombardementen op het Syrische leger ‘een treurige vergissing’.

‘Verschrikkelijke conclusie: Witte Huis verdedigt ISIS’

Afgelopen vrijdag waarschuwde minister van BuZa John Kerry dat de VS niet zal samenwerken met het Syrische leger, als dat geen hulpkonvooien in de belegerde plaatsen toelaat. Veel van deze dorpen en steden zijn echter bezet door ISIS en andere door het Westen gesteunde islamisten. Het Syrische leger wil daarom voorkomen dat zij nieuwe voorraden krijgen, zodat ze hun bezetting en strijd kunnen voortzetten. ISIS geeft namelijk geen zier om de burgerbevolking, en gebruikt hen zelfs als levende schilden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dan ook ‘de verschrikkelijke conclusie getrokken dat het Witte Huis ISIS verdedigt’ en heimelijk met de jihadisten samenwerkt, zo bericht ABC. Dat is precies wat ook wij al jaren schrijven. Het lijkt er dan ook op dat de Amerikanen de moslimrebellen die tegen Assad vechten toch niet in de steek laten, zoals we op 10 september schreven op basis van Israëlische inlichtingenspecialisten.

Alleen Rusland opereert legaal in Syrië

Volgens het volkerenrecht is Rusland het enige land dat volgens de regels militair heeft ingegrepen in Syrië, omdat dit op officieel verzoek van de wettige regering van president Assad is gebeurd. Het Pentagon publiceerde een lijst van andere landen die eveneens luchtaanvallen op Syrië hebben uitgevoerd: Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland, Saudi Arabië, Turkije, Groot Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten. Net als de VS heeft niet één van deze landen een volkenrechtelijk mandaat om militaire operaties in Syrië uit te voeren. (1)

David D. Letterman

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) Zero Hedge